Tatra: Nový vzduchom chladený 12-valec Euro 6 je na ceste

Česká Tatra to so vzduchom chladenými motormi stále nevzdáva. Problémom je, že nevyhovujú emisnej norme Euro 6. To sa má ale zmeniť do troch rokov.

04.04.2017 12:00
Tatra - motor V12 Foto:
Nové vzduchom chladené 8- a 12-valce budú určené pre špeciálne vozidlá modelových radov Force a Terra.
debata (10)

Automobilka Tatra Trucks, teda český výrobca nákladných vozidiel, sa preslávila svojimi vzduchom chladenými motormi. Tým ale neprajú sprísňujúce sa emisné limity. Aj preto bola nútená nahradiť vlastné agregáty v úspešnom modelovom rade Phoenix motormi holandskej spoločnosti DAF. Tie sú, pochopiteľne, chladené kvapalinou. Lenže Tatra to so „vzduchom“ nevzdáva.

Podľa jej riaditeľa Radka Strouhala plánuje do troch rokov vyvinúť nový 8– a 12-valcový vzduchom chladený motor splňujúci emisnú normu Euro 6. Má ísť o čisto český výskum a vývoj, do ktorého zapojí automobilka spoločnosť Motorpal. Z tohto dôvodu bude Tatra investovať v najbližšom čase 150 miliónov českých korún vrátane investícií do skúšobne pohonných jednotiek.

Motory sa ale nedostanú do civilných verzií radu Phoenix. Ich výhody, najmä ľahšiu údržbu, využijú špeciály modelových radov Force a Terra, určené pre vojsko či hasičov. Tie použijú aj autorskú kabínu Tatry. Celý vývoj by mal trvať približne tri roky a bude financovaný z vlastných zdrojov, európskych dotácií a prostriedkov z Agentúry pre podnikanie a inovácie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra Trucks
Články podľa značiek