Jeep Wrangler JL unikol na fotkách. Do civilu sa nechystá!

Je to isté. Nový Wrangler nepríde o rámový podvozok. Aspoň nie v nasledujúcej generácii. A to je dobrá správa.

10.04.2017 18:00
debata
Nový Jeep Wrangler JL nezabudne na svoje... Foto: Jeep
Jeep Wrangler JL - 2018 Nový Jeep Wrangler JL nezabudne na svoje korene. Ostane verný rámovému podvozku. Bude však o čosi ľahší a úspornejší.

Nad klasickými off-roadmi sa pomaly sťahujú mračná. Nedokážu vyhovieť emisným ani bezpečnostným normám. Kto chce čosi drsné, musí voliť pikap. Už vlani sa skončila produkcia Land Roveru Defender a jeho luxusnejší brat Discovery sa vybral smerom k SUV. Zo skutočnej klasiky tu tak máme už len Mercedes-Benz triedy G a Jeep Wrangler. Lenže aj o ňom už dávnejšie kolovali správy, že bude musieť „ubrať“ zo svojho terénneho nasadenia. Napríklad že skoncuje s rámovým podvozkom. Aby bol ľahší, bezpečnejší a ohľaduplnejší k životnému prostrediu.

To sa asi aj stane, ale rozhodne nie v jeho nasledujúcej generácii JL, ktorá nahradí desať rokov vyrábanú JK. Potvrdzujú to uniknuté snímky novinky. Tie ukazujú, že Wrangler bude opäť klasikou. Našťastie. Skôr než o novom modeli budeme môcť hovoriť o modernizácii. Rámový podvozok mu určite ostane. Rovnako ako sklápateľné čelné okno, odnímateľné dvere a oddelené blatníky. Aj naďalej môže počítať s krátkou a dlhou verziou Unlimited či plátennou strechou, pod ktorou sa však objaví pevný ochranný rám.

Otvorená verzia Wranglera dostane silnejší... Foto: Jeep
Jeep Wrangler JL - 2018 Otvorená verzia Wranglera dostane silnejší integrovaný vnútorný rám.

Evolúcia zasiahne dizajn len v detailoch. Viac sklonené čelné sklo prospeje aerodynamike. Rovnako ako skryté rezervné koleso. Mierne modifikovaná bude predná maska, smerové svetlá poputujú do spätných zrkadiel, zadné svetlá budú väčšie a zasiahnu až do blatníkov. Viac zmien podstúpi technika. Napriek drsným koreňom príde Wrangler napríklad s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá by sa mala postarať o zníženie spotreby. V tomto smere pomôžu aj nové motory, úplne nové ľahšie nápravy Dana 44, ktoré zároveň zlepšia jazdné vlastnosti na asfalte.

A kedy nový Wrangler uvidíme? Tak na to zatiaľ nemáme odpoveď. Najskôr by to mohlo byť na autosalóne v New Yorku, ktorý začína už tento týždeň. Zatiaľ tomu však nič nenasvedčuje. Samotná automobilka totiž mlčí. A to by asi nerobila pri modeli, z ktorého predá ročne len v USA minimálne 170 000 kusov. V každom prípade to však bude ešte tento rok. Uniknuté snímky totiž dosvedčujú, že Wrangler JL je titulovaný ako modelový rok 2018. Ak by to bolo ten ďalší, mal by označenie 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep. Jeep Wrangler
Články podľa značiek