Bridgestone Air Free Concept: Pneumatiky bez vzduchu sú za rohom

Pneumatikársky gigant Bridgestone plánuje do dvoch rokov priviesť na svet pneumatiky, ktoré nebudú plnené vzduchom. Autá si však musia počkať. Prednosť majú bicykle.

04.05.2017 16:00
debata
Pneumatika Bridgestone Air Free Concept využíva... Foto: Tomáš Andrejčák, Bridgestone
Bridgestone Air Free Concept Pneumatika Bridgestone Air Free Concept využíva namiesto stlačeného vzduchu lamely z termoplastickej živice, ktoré spájajú disk so samotným behúňom.

Je to sen výrobcov pneumatík. Plášť, ktorý by nepoznal defekt. Jednoducho preto, že nebude využívať stlačený vzduch. Samozrejme, myšlienka pneumatík „airless“ nie je nová. O takúto konštrukciu sa pokúšajú mnohé spoločnosti niekoľko rokov. Napríklad Michelin pod názvom Tweel NPT (Non-Pneumatic Tires) alebo Hankook pod názvom iFlex. V roku 2011 pridala svoj diel aj spoločnosť Bridgestone, ktorá tvrdila, že má technológiu NPT zvládnutú. Zatiaľ sa však takéto plášte do sériovej výroby nedostali.

Nová pneumatika si vyžiada aj isté konštrukčné... Foto: Tomáš Andrejčák, Bridgestone
Bridgestone Air Free Concept Nová pneumatika si vyžiada aj isté konštrukčné zmeny na bicykli. Preto je dielom divízie Bridgestone Cycle.

A vyzerá to tak, že sa tak v najbližšej dobe ani nestane. Aspoň čo sa týka áut. Najnovšia správa o pneumatikách bez vzduchu sa totiž týka bicyklov. Stojí za ňou opäť Bridgestone. Oznámil, že do dvoch rokov dá na trh cyklistický plášť Air Free. Systém bude pozostávať z disku, na ktorom bude umiestnená samotná pneumatika. Behúň s diskom prepoja špeciálne tvarované lamely z termoplastickej živice. Práve tie sa postarajú o nosnú funkciu a pruženie, ktorú má pri klasickom plášti na starosti stlačený vzduch.

Zatiaľ však ide stále o koncept, takže až čas ukáže, či svoj sľub Bridgestone splní a či bude o takúto pneumatiku na trhu vôbec záujem. Okrem imunity voči defektu a odstránenia nutnosti pneumatiku nafukovať, nebude mať pravdepodobne žiadne extra výhody. Navyše možno očakávať v porovnaní s klasickým plášťom vyššiu hmotnosť a vyššiu cenu. Okrem toho si nová pneumatika vyžiada aj isté zmeny v konštrukcii samotných bicyklov. Preto je koncept Bridgeston Air Free dielom divízie Bridgestone Cycle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Concept #koncept #Bridgestone #Bridgestone Air Free
Články podľa značiek