Dacia 1300 Shooting Brake: Americký Rumun oživil legendu socializmu

Nostalgia je silný fenomén. Neopustila ani Mariusa Flitara, Rumuna žijúceho dlhé roky v USA. Spomínať na legendárnu Daciu 1300, ktorá vládla cestám v krajine Nicolae Ceaușescu, mu nestačilo. Postavil rovno jej novodobú víziu.

27.05.2017 07:00
debata
Podľa Rumuna Mariusa Flitara by mohla byť... Foto: Dacia
Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017 Podľa Rumuna Mariusa Flitara by mohla byť novodobá Dacia 1300 športovým kombi s karosériou shooting brake.

Určite ste mali v rodine niekoho, kto ešte za čias socializmu vlastnil Daciu 1300. Tento licenčný sedan Renaultu 12, vládol nielen rumunským cestám. Vyvážal sa do mnohých socialistických krajín vrátane bývalého Československa. Z montážnych liniek závodu v Mioveni, neďaleko Pitešti, schádzal s rôznymi obmenami a pod rôznym označením od roku 1969 až do roku 2004. Vyrábal sa teda neuveriteľných 35 rokov.

Napriek tomu, že rokmi morálne Dacia 1300 zastarala a celú svoju kariéru bojovala s poruchami a koróziou, nechala v krajinách za železnou oponou svoju stopu. Napokon, z Dacie 1300 vzniklo viac ako dva milióny exemplárov. Vymazať z histórie sa ju jednoducho nedá. Okrem sedanov existovalo aj málo známe kupé 1410 Sport, kombi a tiež dvoj- a štvordverový pikap. A aj keď hovoríme o histórii starej niekoľko desaťročí, mnohým nedáva tento rumunský symbol socializmu spávať.

Na minulosť odkazuje táto kreácia nielen... Foto: Dacia
Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017 Na minulosť odkazuje táto kreácia nielen prednou maskou, ale aj konvexným zadným stĺpikom.

Čo na tom, že Dacia je dnes mimoriadne úspešnou automobilkou, ktorej sa podarilo cenovo dostupnými modelmi Logan, Sandero, Lodgy, Dokker a Duster obsadiť západoeurópske trhy. Nostalgia stále funguje a priaznivci značky by si priali návrat čohosi, čo pre nich znamená mladosť. Jedným z nich je aj Marius Flitar, Rumun žijúci už dlhé roky v USA. Rozhodol sa navrhnúť novodobú Daciu 1300. Aj keď len virtuálne. Za vzor si vzal vzácnejšie kupé 1410 Sport, ktoré malo pod kapotou motor s objemom 1,4 litra a výkon 48 kW.

Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017
Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017
+8Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017

Zaujímavé je najmä tým, že išlo o čisto rumunský derivát. Originálny Renault 12 sa v 2-dverovej verzii nikdy nevyrábal. A Marius Flitar zašiel ešte ďalej. Jeho novodobá interpretácia dostala totiž podobu módneho shooting brake, teda športového kombi. Jasným odkazom na minulosť je dizajn prednej masky a konvexný zadný stĺpik. Inak z Dacie 1300 táto kreácia veľa nemá. Voľnomyšlienkársky návrh zato disponuje typickými prvkami tunerov.

Napríklad absentujúcimi kľučkami dverí, minimalistickým poňatím nárazníkov a obrovskými kolesami. Samozrejme, nič podobné sa do výroby nechystá. Dacia má naplánovanú celkom inú budúcnosť, ako lákať zákazníkov na emocionálne športové kupé. Pokochať sa snom jedného „blázna“, ktorý nezabudol na túto ikonu socializmu, nám však nič nebráni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Články podľa značiek