Tesla už predbehla aj BMW. Je štvrtou najcenenejšou automobilkou

Je to neuveriteľné. Tesla predala vlani 80 000 áut, čo je iba zlomok z produkcie skutočných multimiliónových výrobcov. Napriek tomu prekonala tržnou hodnotou mnohé zavedené značky.

16.06.2017 18:00
debata (3)
Stratová americká automobilka dosahuje rekordné... Foto: Tesla
Tesla - výroba Stratová americká automobilka dosahuje rekordné hodnoty akcií. Investori totiž veria jej projektom v budúcnosti. Taká Toyota sa však pred pár dňami rozhodla akcií Tesly zbaviť.
To, že Tesla predbehla tržnou hodnotou americký Ford a aj ostatné americké značky, vieme už od mája. Lenže jej akcie letia nahor raketovým tempom naďalej. V súčasnosti sa pohybujú na úrovni približne 360 dolárov. Celková hodnota automobilky narástla takmer na 60 miliárd dolárov a trhová na 55 miliárd. Stala sa tak štvrtou najhodnotnejšou značkou planéty, cenenejšou než napríklad BMW, ktoré vlani vyrobilo dva milióny áut. Hodnotnejšie sú už len automobilky Volkswagen, Toyota a Daimler.

Šéf firmy Elon Musk sa teraz usmieva nad postojom tých, ktorí odporúčali zbaviť sa akcií Tesly čo najskôr. Pravdou však je, že dôvera investorov sa opiera skôr o očakávania ako o reálne obchodné výsledky. Tesla je totiž od svojho vzniku stratovou automobilkou. Pripravuje však nábeh výroby nového masového elektromobilu Tesla 3, na ktorý má už viac ako pol milióna objednávok, a tiež menšie SUV Model Y. Ak Musk dodrží svoje sľuby, mal by americký výrobca elektromobilov produkovať od roku 2020 milión áut ročne.

Rolu zohráva aj skutočnosť, že Tesla nie je vnímaná len ako automobilka. Vyrába domáce batérie Powerwall a Powerpack a kúpou spoločnosti SolarCity sa stala významným hráčom na poli zelenej energetiky. Buduje gigatováreň na akumulátory a v pláne má výstavbu nových závodov v Európe a Číne. Aj preto sa ocitla nielen medzi najhodnotnejšími automobilkami, ale aj vo všeobecnom rebríčku Fortune 500, kde sa môžu byť zaradené len spoločnosti s ročnými príjmami minimálne 5,1 miliardy dolárov. Tesle tu patrí 383. priečka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek