Alfa Romeo Giulia padá na dno. Predaje sú katastrofou

Mala to byť veľká sláva. Športový sedan Giulia chcel otriasť pozíciami BMW radu 3, Mercedesu-Benz triedy C či Audi A4. Svoje kvality potvrdila nová nádej Alfy aj v nezávislých testoch. Zákazníkom to ale asi nestačí. Predaje sú zúfalé.

22.06.2017 12:00
Alfa Romeo Giulia - autosalón Los Angeles Foto:
Dílerstvá Alfy Romeo v USA zívajú prázdnotou. Nová Giulia sa síce páči, no zákazníci sa radšej rozhodnú pre overených nemeckých konkurentov.
debata (9)
Alfa Romeo Giulia mala vrátiť Alfu tam, kde roky dlho patrila – medzi prémiových producentov športových limuzín. Koncern Fiat preto do jej projektu nalial obrovské investície. Vyvinul dokonca novú platformu Giorgio so zadným náhonom. Auto sa síce dočkalo pozitívneho ohlasu zo strany novinárov, najmä za svoj dizajn či skvelé jazdné vlastnosti, lenže zákazníkom to zatiaľ nestačí. Jednoducho, z Giulie je ležiak. Dokumentujú to aj najnovšie čísla spoza Atlantiku.

V tomto roku predala Alfa v USA len 2 209 kusov Giulie. Horšie to už asi ani byť nemôže. Len na ilustráciu, nie príliš úspešný Cadillac ATS zaznamenal odbyt 6 024 a Acura ILX 3 958 kusov. Viac predal dokonca aj Lexus zo svojho hybridného hatchbacku CT 200h, keď sa preň rozhodlo 3 311 zákazníkov. Napriek tomu ohlásil, že ho radšej nahradí novým crossoverom UX. A to nehovoríme o nemeckých kráľoch prémiovej strednej triedy zo Stuttgartu, Mníchova a Ingolstadtu.

Mercedes-Benz C má na konte 35 436, Audi A4 22 584 a BMW radu 3 15 379 predaných exemplárov. Alfa sa jednoducho s Giuliou nechytá. Pritom nejde o problém nedostatku vozidiel. Na sklade má Alfa za Atlantikom 2 200 nepredaných Giulií. Vyhovárať sa nemôže ani na trend padajúceho odbytu klasických sedanov. Ten síce existuje, ale i tak tvorí táto trieda dostatočne silný segment trhu na to, aby z neho mohli automobilky profitovať.

Jednoducho sa ukazuje, že nie je možné desať rokov spať a potom zákazníkom zrazu oznámiť, že im ponúkate najlepšie auto vo svojej kategórii. Imidž Alfy stále zaťažuje minulosť spojená s problémovou kvalitou a dlhá absencia na severoamerickom trhu. Čo s tým Alfa urobí, nie je známe. Spoliehať sa musí na to, že ide o prechodný jav a tiež dúfať, že nenaplnené očakávania predajov Giulie „zapláta“ nový crossover Stelvio.
Alfa Romeo Giulia - 2016
Alfa Romeo Giulia - 2016
+40Alfa Romeo Giulia - 2016

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Giulia
Články podľa značiek