Tesla vyrobila prvý Model 3. Ostáva vo firme

Americký výrobca elektromobilov dodržal svoj sľub o júlovom štarte výroby jeho prvého masového modelu Tesla 3. Nie však celkom. Na svete je totiž zatiaľ len jeden jediný exemplár. Ďalšie prídu neskôr.

12.07.2017 16:00
debata (1)
Prvý exemplár Tesly 3 dostal do daru sám šéf... Foto: Tesla
Tesla Model 3 - prvý exemplár Prvý exemplár Tesly 3 dostal do daru sám šéf firmy Elon Musk. Daroval mu ho kolega, ktorý ako prvý zložil na nový model Tesly zálohu.

Šéf Elon Musk vytýčil pre výrobu prvého masového elektromobilu Tesla 3 šibeničný júlový termín. Napokon čaká naň takmer pol milióna zákazníkov, ktorí už zložili svoje zálohy. Obetoval kvôli tomu aj testy v reálnej premávke. Automobilka všetko simulovala v laboratóriu a tvrdí, že to stačí. Termín Musk nakoniec dodržal. I keď celkom o spustení sériovej produkcie hovoriť nemožno. Každopádne, v sobotu 9. júna zišiel v podvečerných hodinách z výrobnej linky v americkom Freemonte exemplár Tesly 3 s poradovým číslom 1.

Majiteľom sa mal stať Ira Ehrenpreis, člen najužšieho vedenia firmy, ktorý zložil ako prvý zálohu. Ten sa však svojho poradia vzdal a auto daroval Elonovi Muskovi k jeho 46. narodeninám. Auto tak ostáva vo firme. A týkať sa to má aj ďalších. Druhý si zoberie Ehrenpreis a následné sa opäť dostanú do rúk zamestnancov firmy. Pravdepodobne tým chce Tesla vychytať detské chyby. Veľa času však nemá. Už 28. júla má totiž Musk osobne odovzdať 30 Tesiel 3 prvým bežným zákazníkom.

V auguste by malo vzniknúť ďalších 100 kusov. V septembri by už mala produkcia bežať vo veľkom, aj keď nie na plné obrátky. Plánovaných je 1 500 exemplárov. Pokiaľ pôjde všetko bez problémov, bude ročne Tesla vyrábať 500 000 kusov. Uspokojiť obrovský dopyt však nebude ľahké. Musk hovorí, že firma má toľko objednávok, že na nové auto budú musieť zákazníci čakať aj viac ako rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model 3
Články podľa značiek