Continental CUbE: Taxík s autopilotom začnú testovať už na jeseň

Nemecký gigant Continental vidí budúcnosť mestskej mobility v autonómnych taxíkoch. Jeden taký už má. Volá sa CUbE a je pripravený na skúšobnú prevádzku.

31.07.2017 12:00
debata (1)
Autonómny taxík Continentalu vyzerá možno... Foto: Continental
Continental - autonómne Taxi Autonómny taxík Continentalu vyzerá možno trochu podivne, na malej platforme však ponúkne maximálny priestor pre posádku a jej batožinu. Objednáte si ho pomocou aplikácie v smartfóne.

Ako bude vyzerať doprava v mestách o pár desiatok rokov? Nebude to asi nič príjemné. Podľa štúdie OSN sa do veľkých metropol presťahujú v roku 2050 dve tretiny svetovej populácie. Pritom tam budú chcieť ľudia aj naďalej využívať svoje vlastné autá. To je však problémom už dnes. Veď napríklad priemerná rýchlosť dopravy v Londýne je len 12,5 km/h a v ďalších veľkých centrách to nie je lepšie. Vodiči tak čelia stresu zo zápch a následne z problémového parkovania a veľkej straty času.

Pohon zabezpečia výlučne elektromotory. To... Foto: Continental
Continental - autonómne Taxi Pohon zabezpečia výlučne elektromotory. To znamená ekologickú prevádzku.

Nemecký Continental to vidí inak. Podľa tejto spoločnosti sa bude musieť doprava zmeniť od základu. Svoje by mohli zohrať napríklad autonómne taxíky, ktoré prevezmú určitú časť mestskej mobility popri individuálnej mobilite vlastnými autami. Nehovorí pritom o vzdialených horizontoch. Na svete je prvý výsledok projektu CUbE (Continental Urban mobility Experience). Rovnomenný elektrický taxík s autopilotom dizajnom asi nezaujme, ale ponúkne jednoduchú a ekologicky čistú dopravu.

Na malej platforme poskytne maximálny priestor pre posádku a batožinu. Taxík si bude možné objednať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Cestou môže nabrať ďalších cestujúcich, ktorí smerujú do približne rovnakého cieľa či rovnakým smerom. CUbE je už pritom realitou, i keď Continental zverejnil zatiaľ len snímky exteriéru. Chce ho však predstaviť na nadchádzajúcom septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom a následne spustiť skúšobnú prevádzku. Orientovať sa bude pomocou laserových snímačov, kamier a podrobných navigačných dát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Continental #taxislužba
Články podľa značiek