Escape: Príves či dom na kolesách? Asi skôr to druhé

Dá sa v tom bývať a dá sa to ťahať za autom. Napriek tomu nejde o karavan. Hovorme tomu skôr dom na kolesách. Sťahovať sa s ním môžete doslova každý deň.

05.08.2017 07:00
debata (1)
Produkty spoločnosti Escape sú skôr domami na... Foto: Escape
Escape - domy na kolesách Produkty spoločnosti Escape sú skôr domami na kolesách než karavanmi. Ich dizajn vie očariť. A príjemný pocit máte aj vďaka drevu, z ktorého sú vyrobené.

Americká spoločnosť Escape sa špecializuje na výrobu prívesov. Aspoň tak môžeme jej produkty chápať. Majú podvozok, sú mobilné a dá sa v nich bývať. Lenže bližšie majú k domom. A to tak dizajnom, ako aj materiálmi. Nehľadajte tu oceľ, plasty ani hliník. Základným stavebným materiálom je drevo. Aj preto sa v nich môžete cítiť lepšie ako v klasických karavanoch. V podstate ako doma.

Interiér je zariadený veľmi účelne a je na míle... Foto: Escape
Escape - domy na kolesách Interiér je zariadený veľmi účelne a je na míle vzdialený bežným prívesom. Najmä vďaka množstvu svetla.

„Náš dizajn je založený na svetle a pocite priestoru,“ konštatuje spoločnosť Escape. Všetko je síce obmedzené formátom, ktorý musí rešpektovať legislatívu a limity cestnej infraštruktúry, no napriek tomu, nepôsobia tieto mobilné domy stiesnene. Všetky vznikajú ručne vrátane montáže izolácie, ktorá má zodpovedať bežným domom. Bývať v tomto dome na kolesách tak môžete pokojne v zime či v lete. K dispozícii je klimatizácia aj kúrenie.

Dopriať si môžete plnohodnotne vybavenú kuchyňu... Foto: Escape
Escape - domy na kolesách Dopriať si môžete plnohodnotne vybavenú kuchyňu vrátane práčky a sušičky.

Nechýba kuchyňa, ktorá môže byť len malá alebo plnohodnotná so všetkými spotrebičmi, nevynímajúc rúru, sporák, mikrovlnku či dokonca práčku so sušičkou. Voliť môžete aj chemickú alebo klasickú toaletu, to pre prípad, že svoj „príves“ napojíte na na kanalizáciu. Potom je tento mobilný domov obývateľný počas celého roka. Priestor je využitý veľmi účelne. Obývacia časť sa dá ľahko zmeniť na spálňu a podobne. Ďalšie lôžka môžu byť pod strechou.

Priestor na spanie je v niektorých typoch... Foto: Escape
Escape - domy na kolesách Priestor na spanie je v niektorých typoch umiestnený pod strechou.

Escape ponúka rôzne dizajny od klasických domčekov so šikmou strechou a gýčovou verandou až po dizajnové kúsky s veľkými okennými tabuľami a jedným poschodím. Nejde o ľahké konštrukcie. Drevo je predsa len drevo. Takže podľa typu a vybavenia majú domy Escape hmotnosť od päť až do sedem ton. To znamená, že bežný „vodičák“ skupiny B vám stačiť nebude. Napokon, s týmto domom sa ako s prívesom ani celkom nepočíta.

Umožní vám však bývanie bez pocitu stiesnenosti karavanu a navyše sťahovanie kedykoľvek naň budete mať chuť. Pochopiteľne, táto sloboda niečo stojí. Ceny sa pohybujú od 38 600 až do 78 500 dolárov za plne vybavený Traveler XL. V porovnaní s cenami nehnuteľností to zas nie je až tak veľa. Navyše si môžete Escape postaviť sami ako skladačku, čo cenu zníži. To je zaujímavé najmä pre Európanov, keďže mobilné domy Escape sú zmontované dodávané len zákazníkom z USA.

Počítať však musíte aj s tým, že k tomuto domu budete potrebovať aj poriadne SUV, ktoré váš nový domov utiahne.

Escape - domy na kolesách
Escape - domy na kolesách
+24Escape - domy na kolesách

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #karavan #príves #Escape
Články podľa značiek