Ford zastaví výrobu v piatich fabrikách. Záujem padá aj o Mondeo

Americká automobilka plánuje na desať týždňov uzavrieť päť montážnych závodov v Severnej Amerike, aby znížila zásoby modelov, ktoré nejdú na odbyt. Ide o tri podniky v USA a dva v Mexiku.

26.09.2017 16:00
debata
V USA klesá odbyt nových áut. Zákazníci navyše... Foto: Ford
Ford Fusion - produkcia V USA klesá odbyt nových áut. Zákazníci navyše preferujú stále viac SUV. Na to doplácajú klasické segmenty vrátane Mondea od Fordu.

Ako agentúra Reuters zistila z webových stránok spoločnosti, opatrenia sa týkajú závodov, ktoré zamestnávajú viac ako 15 000 ľudí. Nútené voľno budú mať od jedného do troch týždňov, v závislosti od toho-ktorého podniku. Medzi automobilmi, ktorých sa dočasné zastavenie výroby dotkne, bude Ford Fusion, v Európe známy ako Mondeo, a tiež Lincoln MKZ, Lincoln Continental a Ford Mustang, Ford Fiesta, Ford Focus a Ford Transit.

Podľa časopisu Automotive News mala firma k začiatku septembra zásoby nepredaných Mustangov na 111 dní, Transitov na 103 a Fusionu (Mondea) na 87 dní. Automobilov Lincoln Continental dokonca na 162 dní. Automobilky sa pritom snažia držať zásoby áut maximálne na 65 až 70 dní. Automobilový priemysel v USA čelí v poslednom čase poklesu predaja a hlavne presunu záujmu zákazníkov k SUV a pikapom.

Predstavitelia Fordu prerušenie výroby už niekoľkokrát signalizovali. Konkurenčný General Motors napríklad už tento rok zrušil niekoľko tisíc pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mondeo #Ford Fusion
Články podľa značiek