Mercedes-Benz Sprinter: Nová generácia na prvej skici

Stuttgartská automobilka už láka na príchod úplne novej generácie úžitkového Sprinteru. Vyrábať sa bude po prvýkrát kompletne aj v USA.

27.09.2017 19:00
debata
Prvá skica naznačuje inšpiráciu vlaňajšou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Sprinter - 2018 Prvá skica naznačuje inšpiráciu vlaňajšou štúdiou Vision Vanu.
Vlani Mercedes-Benz predstavil atraktívny koncept dodávky Vision Van. Bolo to nepochybne znamenie príchodu novej generácie Sprinteru. Napokon, je načase. Súčasná generácia je na trhu síce len päť rokov, čo nie je vo svete úžitkových áut naozaj veľa, ale v skutočnosti vychádza zo Sprinteru, ktorý prišiel na svet už v roku 2006. Vek teda nedokážu utajiť nové pohonné jednotky spĺňajúce emisnú normu Euro 6 ani bezpečnostné systémy, ako napríklad Crosswind Assist, teda stabilizácia pri bočnom veter, ktorá mala v súčasnom Sprinteri premiéru.

Prvá skica ukazuje silnú inšpiráciu vlaňajšou štúdiou. Zdá sa teda, že ani dodávka nemusí mať nudný dizajn. K značke sa Sprinter hlási veľkou prednou maskou, ktorú lemujú originálne tvarované svetlá. Zjavná je aj snaha o dobrú aerodynamiku, ktorá sa prejavila v oblejších líniách. Pod kapotou môžeme očakávať nielen naftové motory, ale dokonca aj verziu poháňanú výlučne elektromotorom. Schádzať bude pritom z rovnakých liniek ako bežné Sprinteri, teda v závodoch v nemeckom Ludwigsfelde a Düsseldorfe.

Lenže veľká kariéra čaká Sprinter aj za Atlantikom, kde Daimler buduje nový výrobný závod v North Charlestone. Tým sa vyhne komplikáciám spojeným s dovozom Sprinterov do USA. Doteraz musel totiž v Európe produkované Sprintery čiastočne demontovať a následne montovať po dovoze do USA, aby obišiel vysoké poplatky. O Sprinter je pritom na tamojšom trhu veľký záujem. Pre úplnosť dodajme, že Sprinter už nebude mať súrodenca v podobe Volkswagenu Crafter. Automobilka z Wolfsburgu si už totiž vyvinula novú dodávku sama.

Premiéra Sprinteru by mohla byť na autosalóne v Bruseli. Do predaja sa chystá v prvom polroku 2018. Od svojho uvedenia na trh v roku 1995 automobilka z tohto modelového radu predala už vyše 3 300 000 kusov. Sprinter je prítomný až na 130 trhoch sveta. Vyrába sa aj v Číne a Argentíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MKercedes-Benz #Mercedes-Benz Sprinter
Články podľa značiek