Ford spustil výrobu crossoveru EcoSport v Rumunsku

Modernizovaný crossover EcoSport má v Európe väčšie ambície ako doteraz. Aj preto Ford spustil jeho výrobu v rumunskom závode v Craiove. Na linkách nahrádza neúspešný B-Max.

17.10.2017 16:00
debata
Po prvýkrát bude Ford EcoSport schádzať z... Foto: Ford
Ford Eco Sport - výroba v Rumunsku Po prvýkrát bude Ford EcoSport schádzať z európskeho výrobného závodu. Z rumunského Craiova poputuje následne na 56 trhov štyroch kontinentov.

Kompaktný crossover Fordu vyvinutý v Brazílii bol pôvodne určený pre južnú Ameriku, Rusko či Indiu a Čínu. Nakoniec sa vak v roku 2014 objavil aj na vybraných európskych trhoch. Na starom kontinente sa preň za ten čas rozhodlo približne 150 000 zákazníkov. Dovážal sa sem z Indie. S jeho modernizovanou verziou, predstavenou len pred pár týždňami vo Frankfurte nad Mohanom má však Ford ambicióznejšie plány. Do plachiet mu fúka rastúci záujem o SUV. Aj preto sa rozhodol umiestniť jeho výrobu v Európe.

Produkciu odštartoval minulý týždeň v rumunskom závode v Craiove, kde EcoSport vystriedal na linkách neúspešné mini MPV Ford B-Max. Spustenie výroby si vyžiadalo investíciu 200 miliónov eur do modernizácie. Od roku 2008 tak Ford už vo svojej rumunskej továrni preinvestoval viac ako miliardu eur. Výroba vytvorí 1 700 nových pracovných príležitostí. Už do konca roka bude závod zamestnávať 3 900 ľudí. Vynovený EcoSport zamieri následne na 56 trhov štyroch kontinentov.

„Keďže dopyt po modeli EcoSport a kompaktných SUV vo všeobecnosti, stále rastie, nadišiel správny čas umiestniť výrobu v Európe, aby sme vyhoveli potrebám našich zákazníkov,“ povedal v Craiove Steven Armstrong, viceprezident skupiny Ford a prezident spoločnosti Ford pre Blízky východ, Európu a Afriku. Celkový predaj športových úžitkových vozidiel na 20 tradičných európskych trhoch spoločnosti Ford vzrástol minulý rok o 27 percent. Podieľala sa na tom najmä Kuga a nový väčší model Edge.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford EcoSport #výroba áut #Craiov
Články podľa značiek