Tesla postaví v Číne fabriku. Aj tak bude platiť clo

Americká Tesla sa rozhodla ísť proti prúdu. V Číne síce postaví nový výrobný závod, ale bez čínskeho partnera. Bude tak prvou zahraničnou automobilkou, ktorá bude mať svoj čínsky závod vo výhradnom vlastníctve. Umožňuje to nová zóna voľného obchodu pri Šanghaji.

27.10.2017 19:00
debata
Americký výrobca elektromobilov sa ako prvá... Foto: Tesla Motors
Tesla - produkcia Americký výrobca elektromobilov sa ako prvá zahraničná automobilka v Číne rozhodol pre vlastný podnik bez joint venture s čínskym partnerom.
To, že americký výrobca elektromobilov plánuje postaviť výrobný závod v Číne, nie je tajomstvom. Čína je najväčším svetovým trhom elektromobilov a pre Teslu druhým najväčším trhom po USA. Teraz však ide do tuhého. Automobilka oznámila, že už uzavrela dohodu o výstavbe čínskeho podniku. Ako prvá zahraničná automobilka však nezaloží joint venture s čínskym partnerom. Podnik bude v jej výlučnom vlastníctve.

Umožňuje to nová zóna voľného obchodu v šanghajskej zóne, ktorá vznikla v roku 2013. Doteraz totiž Čína umožňovala zahraničným automobilkám vyrábať na svojom území autá len v rámci spoločných podnikov s domácimi partnermi. Daňou za výhradné vlastníctvo však bude 25 % clo. Tesla sa spolieha, že tento hendikep doženie nižšími výrobnými nákladmi a tiež tým, že bude bližšie k dodávateľom a zákazníkom. Vo výsledku by mali byť ceny jej elektromobilov nižšie ako doteraz.

V súčasnosti sú Tesly v Číne približne o 50 % drahšie než elektromobily domácej produkcie. Preto sú považované za prestížnu záležitosť. Do plachiet fúka Tesle aj zámer Číny zvýšiť do roku 2025 podiel predaja elektromobilov na viac ako pätinu a výhľadovo úplne zakázať predaj vozidiel so spaľovacími motormi. Tento rok v marci kúpila päťpercentný podiel v Tesle najväčšia čínska internetová spoločnosť Tencent Holdings.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Čína #Šanghaj #zóna voľného obchodu #Tesla
Články podľa značiek