Gordon Murray zakladá automobilku. Príde s novým McLarenom F1?

Legendárny dizajnér a konštruktér monopostov F1 a tiež ikonického kupé McLaren F1 založil novú spoločnosť Gordon Murray Automotive. Dôvod? Chce vyrábať superšporty. Ako prvý príde ten najvýkonnejší.

30.10.2017 16:00
TVR - 2018 Foto:
Prvým produktom automobilky Gordon Murray Automotive má byť ideový nástupca McLarenu F1.
debata
Gordon Murray je v automobilovom svete známou persónou. Pracoval na vývoji monopostov F1, najmä pre tím Brabham, a je tiež autorom trojmiestneho McLarenu F1, svojho času najrýchlejšieho auta planéty. V poslednom čase sme o ňom počuli najmä vďaka projektom malých mestských áut T.25 a T.27 a tiež vďaka spolupráci s Yamahou na vývoji malých elektrických konceptov Motiv.e a Sports Ride. Posledným projektom, v ktorom má prsty, je reinkarnované britské kupé TVR Griffit. Všetky spája Murrayom navrhnutý postup výroby iStream, ktorý počíta s cenovo dostupným nasadením kompozitných materiálov.

Systém, ktorý má autám priniesť nižšiu hmotnosť a ktorý Murray propaguje už viac ako desať rokov, však automobilových výrobcov, s výnimkou TVR, akosi nezaujal. Možno aj preto sa jeho autor rozhodol vytvoriť popri už existujúcej spoločnosti Gordon Murray Design novú spoločnosť Gordon Murray Automotive. Ako inak, pôjde o automobilovú manufaktúru, ktorá chce priviesť na svet hneď niekoľko športových áut. A tým prvým má byť ideový nástupca kultového McLarenu. „Naše prvé auto sa vráti k filozofii a princípom, vďaka ktorým sa stal McLaren F1 takou ikonou,“ vysvetľuje Murray.

Počítať tak môžeme s puristickým a extrémne ľahkým kupé, ktoré pôjde proti súčasným trendom. Pochopiteľne, receptom na excelentné jazdné výkony má byť práve výrobný postup iStream. Novinka to nebude mať ľahké, na svet sa totiž chystá aj skutočný nástupca McLarenu F1, a to priamo z Wokingu, a tiež ďalšie extrémne superšporty ako Aston Martin Valkyrie alebo AMG Project One. Zdá sa ale, že Murray má napriek pokročilému veku stále dosť vitality a sebavedomia. Po prvom modeli novej automobilky má v pláne ďalšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gordon Murray #Gordon Murray Automotive
Články podľa značiek