Čo bude s Opelom pod PSA? Predstavil tvrdý plán Pace. Je dosť elektrický

Sto dní od prevzatia Opela francúzskym koncernom PSA oznámila automobilka z Russelsheimu ozdravný plán. Má názov Pace a počíta s radikálnym znížením nákladov, so synergiou s Peugeotom a s príchodom veľkého počtu elektrifikovaných modelov.

09.11.2017 19:00
debata
Opel čakajú radikálne zmeny. Prejde na... Foto: Opel
Opel - PSA Opel čakajú radikálne zmeny. Prejde na technológiu PSA. Počet platforiem zredukuje z deviatich na dve a počet rodín motorov z desiatich na štyri.

Opel sa od roku 1999 topí v červených číslach. Nepomohla mu ani nedávna modelová ofenzíva. Všetko to vyústilo do tohtoročnej fúzie s koncernom PSA. Ten kúpil Opel od koncernu General Motors. Sto dní po prechode pod francúzske krídla nový šéf značky Michael Lohscheller oznámil strategický ozdravný plán. Bude radikálny, ale v chode má zachovať všetky doterajšie závody Opela a Vauxhallu a tiež výskumného strediska v Russelsheime, ktoré sa stane globálnym vývojovým centrom pre celé PSA. Plán Pace počíta, že vzájomná synergia Opela a PSA má priniesť ročnú úsporu 1,1 miliardy eur do roku 2020 a 1,7 miliardy eur do roku 2026.

V prvej fáze chce Opel dosiahnuť prevádzkovú maržu dve percentá a do roku 2026 ju chce zvýšiť na šesť percent. Znamená to však, že do roku 2020 musí Opel znížiť náklady na jedno vyrobené vozidlo o 700 eur. Potom by sa mal pri produkcii 800 000 áut dostať do čiernych čísiel. Šetriť bude aj na marketingu a mzdových nákladoch, čo má uvoľniť zdroje vo výške asi 1,2 miliardy eur do roku 2022. Bez prepúšťania to teda nepôjde. V súčasnosti zamestnáva 38 000 pracovníkov, garantovaných je zatiaľ len čosi vyše 16 000 miest v Nemecku.

Napriek ofenzíve elektrických a plug-in... Foto: Opel
Opel Ampera-e - 2016 Napriek ofenzíve elektrických a plug-in hybridných modelov už Opel nevyužije technológiu súčasnej Ampery.

Základom synergie sa stane zdieľanie platforiem PSA – teda podvozkových skupín CMP a EMP2. Tie bude využívať už v roku 2019 nové SUV, vyrábané v Eisenachu, a model segmentu D, ktorý má schádzať z liniek v Russelsheime. Celkový počet platforiem sa tak zníži zo súčasných deviatich len na dve. Podobne to bude s motormi a prevodovkami. Desať súčasných rodín agregátov nahradia štyri. Od roku 2024 budú všetky modely Opela založené už len na technológii PSA. Do roku 2020 predstaví deväť noviniek.

Kľúčovú úlohu majú hrať v novej stratégii ekologické technológie. Do roku 2024 majú byť všetky vozidlá Opela elektrifikované. Pôjde buď o čisté elektromobily, alebo plug-in hybridy. Štyri z nich uvedie už v nasledujúcich dvoch rokoch. Medzi nimi hybridný crossover Grandlad X PHEV a novú Corsu. Opel sa tiež chystá do roku 2022 vstúpiť na 20 nových trhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Citroen #Peugeot #PSA #Pace
Články podľa značiek