Mercedes-Benz Future Bus: Tento autobus jazdí sám. A ide mu to skvelo

Stuttgart tvrdí, že budúcnosť mestskej hromadnej dopravy patrí autonómnemu riadeniu. Prinesie vyššiu bezpečnejšie, úsporu paliva a vyšší komfort. Dokazuje to prvou jazdou experimentálneho autobusu Future Bus vybaveného technológiou CityPilot, ktorá prebehla v Holandsku.

20.11.2017 16:00
debata
Future Bus je dáva najavo svoju výnimočnosť... Foto: Daimler Buses
Mercedes-Benz Future Bus - 2017 Future Bus je dáva najavo svoju výnimočnosť nápaditým dizajnom. V prednej časti má ukryté kamery a rôzne senzory, ktoré skenujú okolie.

Autonómne riadenie a hromadná doprava? Idú k sebe lepšie, akoby ste si mysleli. Dokonca lepšie ako pri individuálnej doprave. Mercedes-Benz, presnejšie divízia Daimler Buses, to dokladuje svojím experimentálnym autobusom Future Bus. Ten vychádza z 12 metrov dlhého dvojnápravového mestského Citara, má však výrazne pozmenený dizajn a najmä autonómne riadenie CityPilot. Vybavený je sústavou kamier a rôznych senzorov, ktoré mapujú okolie. Okrem toho spracováva riadiaca jednotka dáta GPS a dáta, ktoré získava z kamier.

Prototyp vychádza zo sériového mestského... Foto: Daimler Buses
Mercedes-Benz Future Bus - 2017 Prototyp vychádza zo sériového mestského autobusu Mercedes-Benz Citaro.

Jednoducho, Future Bus si vytvára vlastné 3D mapy tým, že rozoznáva budovy a označuje na nich kontrolné body. Takže sa vie rýchlo naučiť svoju trasu a neustále sa zdokonaľovať. Systém tiež sleduje dopravné značenie, semafory a tiež rozoznáva chodcov a cyklistov. Výsledkom je schopnosť plne autonómnej prevádzky. A to v zúžených miestach, výjazdoch a nájazdoch na infraštruktúru, v tuneloch a problémy mu nerobia ani prejazdy cez križovatky a zastavenia na zastávkach.

Z dôvodu legislatívy musí byť vodič na palube... Foto: Daimler Buses
Mercedes-Benz Future Bus - 2017 Z dôvodu legislatívy musí byť vodič na palube stále prítomný. Autobus ho však nepotrebuje. Naučenú trasu zvládne len s pomocou technológie CityPilot.

Stuttgartská automobilka to napokon predviedla v na linke číslo 300, ktorá spája amsterdamské letisko a mesto Haarlem s dĺžkou dvadsiatich kilometrov. Samozrejme až po získaní potrebných výnimiek od holandských úradov a za podmienky prítomnosti vodiča za volantom. Ten však nemal veľa práce. Autobus zvládol trasu bez zaváhania vrátane automatického otvárania a zatvárania dverí. Takže jazda s maximálnou rýchlosťou 70 km/h prebehla bez zásahu vodiča. Navyše veľmi plynulo a úsporne.

Interiér je rozdelený do troch sekcií.... Foto: Daimler Buses
Mercedes-Benz Future Bus - 2017 Interiér je rozdelený do troch sekcií. Inšpirovaný je prírodou a svetom nábytkového dizajnu.

Vzájomná komunikácia autobusu s infraštruktúrou totiž umožňuje lepšie predvídať a prispôsobiť aktuálnu rýchlosť tak, aby autobus nestál zbytočne na križovatkách. Plynulosť je teda výhodou pre nižšiu spotrebu paliva, nižšie opotrebenie a vyšší komfort jazdy. V budúcnosti, keď legislatíva vytvorí zákonné podmienky pre autonómne autá, ušetria dopravné podniky aj na platoch šoférov. Zatiaľ sa autonómny autobus nezaobíde bez volantu a pedálov. Predpisy to vyžadujú.

Diódy vytvárajú v noci takmer svetelnú šou. Foto: Daimler Buses
Mercedes-Benz Future Bus - 2017 Diódy vytvárajú v noci takmer svetelnú šou.

Svoju futuristickú povahu dáva Future Bus najavo aj nezvyčajným dizajnom, najmä zvláštnym tvarom okien, ktoré sú lemované diódovým osvetlením. Interiér je rozdelený do troch zón. Cestujúci si vyberá tú, ktorá najviac vyhovuje dĺžke jeho cesty. Vládne tu svetlo a prvky inšpirované prírodou. Strešné osvetlenie pripomína koruny stromov a sedadlá zas nábytkový dizajn. Nechýbajú ani veľké informačné displeje v strednej sekcii či priestor na odkladanie batožiny a indukčné boxy pre nabíjanie smartfónov.

Mercedes-Benz tvrdí, že vďaka experimentu sa práve začala budúcnosť autonómnych autobusov, ktoré môžu riešiť problémy prehustenej dopravy a prispieť k ekológii aj bezpečnosti. Kedy predpokladá rozšírenie tejto technológie, neprezradil. Zdá sa však, že k nasadeniu do reálnej premávky bráni skôr legislatíva ako technické obmedzenia.

Mercedes-Benz Future Bus - 2017
Daimler Buses
+15Mercedes-Benz Future Bus - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #autobus #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz Future bus
Články podľa značiek