Ford robí zo zamestnancov 'robocopov'. Vyvinul pre nich špeciálnu vestu

Vyzerá dosť futuristicky, akoby Ford urobil z robotníkov na linkách roboty. Nová exoskeletárna vesta im však pomáha v práci. Časť z nej urobí za nich.

20.11.2017 19:00
debata
Exoskeletárna vesta prenáša na seba časť... Foto: Ford
Ford - exoskeletárna vesta Exoskeletárna vesta prenáša na seba časť hmotnosti komponentov či nástrojov, ktoré musí zamestnanec na linke zdvíhať. Asistencia na jedno rameno je až 6,8 kilogramu.

Práca na montážnych linkách automobiliek je monotónna a často aj fyzicky náročná. Najmä ak sa zamestnanci venujú montáži podvozkových komponentov. To si vyžaduje pracovať s rukami nad hlavou. Práve pre nich vyvinul Ford novú pracovnú pomôcku – exoskeletárnu vestu. Má na to dobrý dôvod. Pracovníci na týchto stanovištiach zdvihnú za jednu zmenu ruky nad hlavou 4 600-krát za deň. Za rok je to neuveriteľných miliónkrát.

Vesta s mechanickým systémom im to uľahčuje. Časť hmotnosti, ktorá by sa prenášala len na ruky a ramená, rozloží na celý trup. Na jedno rameno ponúka asistenciu až 6,8 kilogramu a je vhodná pre ľudí s výškou od 152 do 195 cm. Vyzerá síce dosť futuristicky, ale zamestnanci si ju nevedia vynachváliť. Pracovník na montážnej linke Paul Collins tvrdí, že odkedy začal používať exoskeletárnu vestu, podstatne menej ho bolí chrbát, ramená a krk.
Ford - exoskeletárna vesta
Ford - exoskeletárna vesta
+9Ford - exoskeletárna vesta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #exoskeletárna vesta
Články podľa značiek