Mercedes-Benz testuje zásielkovú službu pomocou dronov

Budúcnosť sa stáva realitou. Vo švajčiarskom Zürichu už spustili testovaciu prevádzku automatizovaného doručovania balíkov. Spolupracuje na ňom Mercedes-Benz a americký výrobca dronov Matternet.

24.11.2017 19:00
debata
Dve testovacie vozidlá Mercedes-Benz Vito sú... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - doručovanie pomocou dronov Dve testovacie vozidlá Mercedes-Benz Vito sú vybavené integrovanou pristávacou plošinou pre drony.

Na doručovanie využíva nový systém špeciálne upravené dodávky Mercedes-Benz Vito a americké drony M2 s doletom až 20 km. Celé to prepája internetový portál siroop. Systém je nastavený tak, aby bola objednávka doručená v deň zadania. Vhodné produkty s hmotnosťou do dvoch kilogramov, napríklad kávu alebo elektronický tovar, obchodník naloží na drony vo vlastných priestoroch hneď po prevzatí objednávky. Drony potom letia k niektorému z dvoch vozidiel Mercedes-Benz Vito s integrovanou pristávacou plošinou.

Vozidlá zastavia na niektorom zo štyroch jasne vymedzených miest stretnutia na území Zürichu. Doručovateľ balíkov na tomto mieste prevezme zásielku a vyexpeduje ju ku koncovým zákazníkom, drony sa zatiaľ vrátia k obchodníkovi. Testy majú napomôcť prijatiu systému medzi obchodníkmi i verejnosťou a kombináciou transportérov a dronov zabezpečiť rýchlejšie prepojenie zákazníkov s obchodmi. Benefitom bude aj odľahčenie premávky.

Dron doručí tovar k distribučnému vozidlu. Auto... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - doručovanie pomocou dronov Dron doručí tovar k distribučnému vozidlu. Auto teda nemusí ísť k obchodníkovi a do cieľa má bližšie.

„Pilotný projekt v spolupráci so spoločnosťou Matternet a portálom siroop nám umožňuje overiť koncepciu v reálnych podmienkach. Od projektu si sľubujeme poznatky pre jeho ďalší vývoj, ako aj ďalšie nápady na možné využitie novej technológie,“ povedal na adresu testov Stefan Maurer, vedúci oddelenia pre budúce spôsoby prepravy divízie Mercedes-Benz Vans. Projekt povolil švajčiarsky spolkový úrad pre civilné letectvo (BAZL).

Myslelo sa totiž aj na bezpečnosť. Tú zaručuje integrácia dronov do švajčiarskej vzdušnej leteckej premávky. Drony sú navyše vybavené padákovým systémom s automatickou aktiváciou pri poruche. Na strechu transportéra pristávajú kolmo z výšky asi dvoch metrov, takže neohrozujú okoloidúcich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Zurich #drony #Matternet
Články podľa značiek