Tesla Semi: Elektrický ťahač má ceny. Kúpiť sa dá už dnes

Tesla minulý týždeň rozvírila vody vo svete úžitkových áut. Predstavila plne funkčný prototyp svojho elektrického ťahača, ktorý má mať o 20 % nižšie prevádzkové náklady ako konkurencia. A hoci sú prvé dodávky zákazníkom plánované až na rok 2019, zálohy vyberá americký producent už dnes.

28.11.2017 12:00
debata (3)
Elektrický ťahač ponúkne Tesla v dvoch... Foto: Tesla
Tesla Semi - 2020 Elektrický ťahač ponúkne Tesla v dvoch verziách. Základná prejde na jedno nabitie 300 a vyššia 500 míľ. Pri dobíjaní na megadobíjacích staniciach Tesly môže Semi po 30 minútach dobíjania prejsť 643 kilometrov.

Americký výrobca elektromobilov sa topí v červených číslach, no prezentácia noviniek mu ide ostošesť. Minulý týždeň dokonca vstúpil do sveta úžitkových vozidiel, keď v Kalifornii predstavil prvý elektrický ťahač Tesla Semi. Kamión je poháňaný štyrmi elektromotormi z nového modelu Tesla 3 a dokáže akcelerovať z 0 na 100 km/h za päť sekúnd. Plne naložená súprava s hmotnosťou 36 ton to zas zvládne za rovnako fascinujúcich 20 sekúnd.

Pri dobíjaní na megadobíjacích staniciach Tesly môže Semi po 30 minútach dobíjania prejsť 643 kilometrov. Kabína nákladného vozidla nie je taká pretiahnutá ako u klasického auta, interiér je priestranný so sedadlom uprostred, okolo ktorého sú umiestnené dve dotykové obrazovky. Má tiež poloautonómny riadiaci systém, rovnaký ako osobné automobily Tesly. To znamená, že je schopný ísť stanovenou rýchlosťou, v zápche automaticky spomaliť a udržať sa v jazdnom pruhu.

Futuristický interiér obsahuje dve dotykové... Foto: Reuters, Tesla
Tesla, Semi, interiér Futuristický interiér obsahuje dve dotykové obrazovky. Vodič sedí uprostred. S riadením mu pomáha autopilot, rovnaký ako v osobných modeloch Tesla.

Technológia samoriadenia tiež umožní autám Semi jazdiť samostatne v kolóne, vodič bude potrebný len v prvom vozidle. Miesto spätných zrkadiel má kamery, čo zlepšuje aerodynamiku. Potenciálnych záujemcov bude však tento na prvý pohľad futuristický stroj zaujímať kvôli celkom iným vlastnostiam. V porovnaní s klasickými kamiónmi s naftovým motorom má byť totiž jeho prevádzka o 20 % lacnejšia. A to je slovo do bitky. Pritom sa môže pochváliť dojazdom na jedno nabitie 800 km.

Novinka Tesly tak pritiahla obrovskú mediálnu pozornosť. A keďže to jediné, čo Tesle naozaj chýba, sú peniaze, rozhodla sa podobne, ako v prípade uvedenia modelu 3, vyberať od budúcich zákazníkov zálohy. To ju donútilo prezradiť ceny a niektoré parametre. Takže dnes vieme, že na trh sa Semi dostane v dvoch verziách, ktoré sa budú líšiť kapacitou akumulátorov. Základná verzia má mať dojazd 300 míľ (483 km) a bude stáť 150 000 amerických dolárov.

Drahšia za 180 000 dolárov zvládne o 200 míľ viac, teda spomínaných približne 800 km. Tí, ktorí majú vážny záujem o lacnejšiu modifikáciu, musia zložiť zálohu vo výške 20 000 dolárov, to je o 15 000 viac, ako Tesla pôvodne deklarovala. Tesla tiež pripraví úvodnú limitovanú edíciu Founders Series za 200 000 dolárov. Pri nej sa však cena zálohy rovná výške celkovej ceny. Zákazníci sa pritom dočkajú vozidiel najskôr v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #tesla Semi
Články podľa značiek