Uber kúpi od Volva 24 000 autonómnych áut! Chce šetriť na vodičoch

Alternatívna taxislužba Uber plánuje od švédskej spoločnosti Volvo kúpiť až 24 000 áut vybavených autopilotom.

28.11.2017 16:00
debata (2)
Autonómne Volvo XC90 je výsledkom spolupráce so... Foto: Uber
Volvo XC90 - Uber Autonómne Volvo XC90 je výsledkom spolupráce so spoločnosťou Uber. Už vlani uzavreli alianciu, ktorej cieľom je vývoj samoriadiacich vozidiel.

Urobila by tým prvý krok zo súčasného modelu podnikania, v ktorom jej vodiči používajú svoje autá, a začala by budovať vlastnú flotilu. Informovala o tom agentúra Reuters. V rámci nezáväznej rámcovej dohody švédska automobilka dodá v rokoch 2019 až 2021 Uberu vozidlá XC90 vybavené jeho vlastnou technológiou autonómneho riadenia. Podľa hovorcu firmy ide až o 24 000 áut.

Na vývoji technológie samoriadenia v súčasnej dobe pracuje tím Uberu z Advanced Technologies Group. Prototyp sa už v USA testuje viac ako rok, pre prípad nutnosti však ako záloha sedí na prednom sedadle vodič. V budúcnosti, ak to umožní legislatíva, by sa auto malo zaobísť bez neho. Volvo a Uber sa už pred rokom dohodli na vytvorení aliancie, ktorej cieľom je vývoj autonómnych áut.

Pre firmy, akou je Uber, by začlenenie áut s autonómnym riadením do flotily vozidiel taxi znamenalo veľkú úsporu. Najväčšiu časť nákladov týchto firiem tvoria totiž mzdy vodičov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #autonómne riadenie #Volvo XC90 #Uber #autonómne autá
Články podľa značiek