Bude Čína vyvážať do USA SUV Trumpchi?

Znie to ako vtip, ale čínska automobilka GAC Group skutočne zvažuje vývoz nového SUV s názvom Trumpchi do USA. S menom amerického prezidenta to však vraj nemá nič spoločné.

30.11.2017 19:00
debata
Čínske SUV mieriace na americký trh sa... Foto: GAC
GAC Trumpchi - 2017 Čínske SUV mieriace na americký trh sa verejnosti predstavilo tento rok na januárovom autosalóne v Detroite. Pôjde o prvý čínsky model v USA.

Automobilka GAC Group trvá na tom, že názov SUV Trumpchi, ktoré plánuje od roku 2019 exportovať do USA, nemá s Donaldom Tumpom nič spoločné. Nový model tak nazvala už v roku 2010, teda oveľa skôr ako úradujúci americký prezident odštartoval svoju predvolebnú kampaň. Po búrlivých reakciách na podobnosť mien však predsa len zvažuje zmenu názvu auta, napísal server BBC.

Meno Donalda Trumpa sa stalo v USA predmetom mnohých sporov o názov a ochranu duševného vlastníctva. Vo volebnom roku 2016 nazval svoje produkty menom Trump celý rad čínskych firiem bez toho, aby mali povolenie od samotného Trumpa či jeho spoločností. Najznámejšie sú asi Trump Toiletes. Od toho času spoločnosť Trump Organization zaregistrovala v Číne 40 obchodných značiek a dnes ich tam vlastní približne 110.

Prípad Trumpchi je však iný. Názov je odvodeninou slova „čchuan-čchi“, ktoré vo voľnom preklade znamená „šírenie šťastia“. Toto SUV bolo v USA predstavené v tomto roku na januárovom autosalóne v Detroite a reakcie na názov boli také, že sám výrobca začal uvažovať o premenovaní. No nech sa už bude nový model volať akokoľvek, pôjde o prvý čínsky model na americkom trhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #SUV #Trumpchi
Články podľa značiek