Yagalët: Tento ruský roadster sa má vznášať nad zemou. Nejde o vtip

Ruská spoločnosť plánuje skrížiť športové auto so vznášadlom. Na asfalte má poskytovať dynamiku športového auta a mimo neho si zasa poradiť s terénom či dokonca s vodnou hladinou.

05.12.2017 19:00
debata (5)
Prvá snímka odhaľuje veľmi príťažlivý roadster.... Foto: Yagalet
Yagalet - lietajúci roadster Prvá snímka odhaľuje veľmi príťažlivý roadster. Až sa nechce veriť, že sa má vedieť vznášať nad zemou.
Odvekú túžbu po lietajúcich autách sa podarilo doviesť do úspešného konca zatiaľ len americkej spoločnosti Terrafugia. Aj to len za pomoci čínskeho kapitálu od spoločnosti Geely. Slovenský Aeromobil sa na svet ešte len chystá. V každom prípade ide vždy o kompromis. Takéto stroje nie sú totiž príliš dobrými autami a ani dobrými lietadlami. A tak aj vyzerajú. Skrížiť gény auta s lietadlom je ťažšie, ako si to odvážni muži predstavujú.

Ruská spoločnosť Yagalët zo Samary ide na vec trochu inak. Vyvíja auto, ktoré bude lietať, ale nie tak celkom. Už prvá oficiálna fotografia ukazuje atraktívny roadster. Takže je zrejmé, že na let nebude potrebovať krídla. Má ísť skôr o vznášadlo. Na bežných cestách bude teda novinka Yagalët jazdiť ako športové auto a mimo nich aktivuje systém vznášania. To má znamenať aj schopnosť pohybovať sa nad pieskom či dokonca nad vodnou hladinou.

James Bond by bol iste nadšený. Ale možno nie z toho, že ruská spoločnosť plánuje využiť elektrický pohon. Ťažké akumulátory totiž lietajúcim strojom príliš nesvedčia a problémom je aj ich akčný rádius. Preto má byť tento roadster postavený z ultraľahkých materiálov. Ako to bude celé fungovať, ostáva zatiaľ tajomstvom. Svetová premiéra je naplánovaná na budúci rok, podobne ako prvé testy v reálnej prevádzke. Kedy sa však dočkajú zákazníci, zatiaľ nevieme.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #roadster #Yagalët #vznášadlo
Články podľa značiek