Alibaba bude predávať autá ako čipsy. Cez automat

Svet sa mení. Autá si dnes bežne môžeme kúpiť cez internet. A v Číne idú ešte ďalej. Spoločnosť Alibaba postaví automaty na autá. Podobné tým, ktoré vám vydajú kokakolu alebo čipsy.

19.12.2017 19:00
debata (3)
Čínsky internetový predajca Alibaba spustí do... Foto: Alibaba
Alibaba - automat na autá Čínsky internetový predajca Alibaba spustí do prevádzky už začiatkom budúceho roka prvé dva automaty na autá v mestách Nanjing a Šanghaj.

Kúpa auta bola ešte donedávna udalosť. Zákazník si vyberal vozidlo podľa vkusu, parametrov či ceny a potom absolvoval návštevu predajcu. Všetko malo svoje pravidlá. Lenže svet sa mení. Z auta ako znaku spoločenského statusu sa stáva bežný spotrebný tovar. A tak sa mení aj spôsob predaja. Teslu či Volvo si už dnes objednáte cez internet. Aj ďalšie automobilky uvažujú o tom, ako zrušiť jednotlivé články stojace medzi výrobcom a zákazníkom. Vznikajú napríklad virtuálne showroomy. A v Číne idú ešte ďalej.

Internetový gigant Alibaba, ktorý je od roku 2016 najväčším internetovým predajcom planéty, rozbieha projekt predaja vozidiel cez automaty. Tie sa príliš nelíšia od tých, z ktorých vám za pár drobných vypadne nejaký nápoj alebo čosi pod zub. Teraz však hovoríme o autách. Alibaba pritom nehovorí o budúcnosti. Prvé automaty by mali byť v prevádzke už budúci rok v mestách Nanjing a Šanghaj. Podmienkou je, aby kredit zákazníka v systéme Zhinma presiahol 700 bodov a bol akreditovaný ako verný zákazník.

Automaty pripomínajú automatickú poschodovú... Foto: Alibaba
Alibaba - automat na autá Automaty pripomínajú automatickú poschodovú garáž. K slovu sa však dostal aj dizajn a architektúra.

Potom už nič nebráni tomu aby si vybral svoj vysnívané vozidlo z ponuky. Spočiatku sa obmedzí na modely Audi, BMW, Maserati, Mercedes-Benz, Ford a Volvo. Zákazník má možnosť zvoliť trojdňovú skúšobnú zápožičku alebo si vozidlo rovno kúpiť. Proces je extrémne jednoduchý. Klient si urobí selfie s vozidlom, o ktoré má záujem, a fotografiu pošle spolu s vyplneným formulárom cez mobilnú aplikáciu Taobao do centrály. Fotografia je nutná kvôli identifikácii tváre v ďalšom procese nákupu.

S kúpou alebo zapožičaním vozidla bude pomáhať... Foto: Alibaba
Alibaba - automat na autá S kúpou alebo zapožičaním vozidla bude pomáhať mobilná aplikácia.

Ak klient splní všetky podmienky, automat mu vozidlo vydá. Vyfotografovať sa môže dokonca s akýmkoľvek autom na ulici. Systém potom zistí, či je v systéme k dispozícii. Ak áno, zarezervuje ho. Skúšobné jazdy majú isté obmedzenia. Konkrétne vozidlo si môžete vyskúšať len raz a za dva mesiace maximálne päťkrát. V budúcnosti má vyrásť celá sieť automatov, v ktorej pribudnú ďalšie automobilové značky. Podľa spoločnosti Alibaba tento spôsob predaja odstráni viacero nepríjemných bariér, ktorým sú zákazníci vystavení u predajcov.

Pravda však je, že Alibaba nie je prvou spoločnosťou s automatmi na autá. Podobný projekt už spustila spoločnosť Autobahn Motors v Singapure či americká spoločnosť Carvana, ktorá v marci otvorila osemposchodový automat v texaskom San Antoniu. Vzhľadom na vplyv a veľkosť spoločnosti Alibaba však niet pochýb, že bude zakrátko najväčším predajcom áut formou automatov.

Alibaba - automat na autá
Alibaba - automat na autá
+5Alibaba - automat na autá

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alibaba
Články podľa značiek