Čína zakázala výrobu 553 modelov áut! Kvôli spotrebe

Od prvého januára sa v Číne nesmú vyrábať autá, ktoré nesplňujú stanovené normy v spotrebe paliva. Dôvodom je boj proti smogu.

04.01.2018 12:00
debata (2)
Na čierny zoznam sa dostali aj značky... Foto: Volkswagen
VW - Šanghaj produkcia Na čierny zoznam sa dostali aj značky Volkswagen, Audi, Chevrolet, Buick, Cadillac, BMW, Mercedes-Benz či Toyota. Medzi nimi tiež model Škoda Superb 1,8 TSI, ktorý koncern VW montuje vo svojom závode v Šanghaji.
Čína je najväčšou ekonomikou sveta, ale tiež najväčším producentom skleníkového CO2, teda kysličníka uhličitého. Ročne ho vypustí do ovzdušia neuveriteľných 10,4 miliardy ton, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s USA. Veľké čínske mestá ako Peking či Šanghaj sú navyše zahalené smogom. Krajina preto vyhlásila boj proti znečisťovaniu ovzdušia. Známe sú plány na povinnú výrobu elektromobilov, ktoré majú znížiť lokálne emisie v najľudnatejších metropolách, či postupný prechod výroby elektrickej energie z uhoľných elektrární smerom k technológiám obnoviteľných zdrojov.

Tam sa to však nekončí. Čína pristúpila k ďalšiemu veľmi nezvyčajnému opatreniu. Od 1. januára zakázala výrobu áut, ktoré prekračujú stanovené normy spotreby paliva. Týka sa to 553 modelov, a to aj renomovaných japonských, európskych a amerických značiek, ktoré produkovali títo výrobcovia spolu s domácimi čínskymi partnermi. Zasiahlo to automobilky Volkswagen, Audi, Chevrolet, Buick, Cadillac, BMW, Mercedes-Benz či Toyotu. Ale napríklad aj Škodu a jej Superb. Situácia však nie je až taká dramatická.

Tých 553 modelov obsahuje totiž rôzne verzie. Takže to neznamená, že v Číne sa nemôže vyrábať Superb či VW Tiguan, ale len niektoré ich varianty s nadlimitnou spotrebou pohonných hmôt. V prípade Superbu a Tiguanu ide napríklad o verzie poháňané motorom 1,8 TSI. Takže z hľadiska ponuky áut v Číne, ktorá je naozaj obrovská, ide len o mizivé percentá. Vláda však dodáva, že podobné kroky sa môžu opakovať a že „čierny“ zoznam sa bude postupom času rozširovať. Inú cestu však najľudnatejšia krajina sveta nemá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výroba áut
Články podľa značiek