Severná Kórea ide vyrábať moderné autá! Vydala už prospekt

Najuzavretejšia krajina sveta chystá pre svojich občanov výrobu nových moderných áut. V prípade „kráľovstva“ diktátora Kim Čong-una to však znie skôr ako zlý vtip. Ľudia tu trpia nedostatkom potravín a autá sú asi tým posledným, čo si môžu dovoliť.

19.01.2018 19:00
debata (169)
Toto SUV novej severokórejskej značky Naenara... Foto: Neanara
Naenara - nová severokórejská značka Toto SUV novej severokórejskej značky Naenara nevyzerá zle. Kto si ho však bude môcť v tejto komunistickej diktatúre dovoliť?

Komunistická Severná Kórea dnes naháňa svetu strach svojím jadrovým programom. Nejasné sú aj okolnosti účasti severokórejských športovcov na nadchádzajúcich Olympijských hrách v Pjongčangu. Diktatúra Kim Čong-una si však asi chce tesne pred najväčším sviatkom športovcov vylepšiť imidž slobodnej a prosperujúcej krajiny so šťastnými občanmi. KĽDR totiž vydala oficiálnu tlačovú správu, v ktorej propaguje vozidlá novej vlastnej značky Naenara.

Tá vraj pripravuje výrobu celého modelového radu moderných áut, ktorý by mal obsahovať okrem osobných vozidiel aj minibusy, autobusy, dodávky a nákladné autá. Na svete je už aj prospekt, podľa ktorého by tieto autá mali mať priemernú spotrebu šesť až osem litrov paliva na 100 km a to podľa druhu karosérie. Disponovať budú na dnešné časy pomerne skromným výkom 55 až 80 kilowattov.

V pláne je vraj celý modelový rad, obsahujúci... Foto: Neanara
Naenara - nová severokórejská značka V pláne je vraj celý modelový rad, obsahujúci napríklad aj sedan, dodávku či minibus. Možno však ide o čistý blud.

Vozidlá majú byť vybavené komfortnými prvkami, aspoň na tamojšie pomery, akými sú elektricky ovládané okná, posilňovač riadenia či klimatizácia a parkovacie senzory. Informácie, kde a ako budú vyrábané, chýbajú. Tak isto ako ich pôvod. Je len malá pravdepodobnosť, že by celý vývoj zvládla KĽDR sama, keďže sú na ňu uvalené sankcie. Bez importu potrebných technológií a komponentov to totiž nejde. Stáť za propagovanými novinkami preto môžu čínske automobilky.

V minulosti sa v KĽDR vyrábali licenčné Fiaty...
Naenara V minulosti sa v KĽDR vyrábali licenčné Fiaty Siena v závode Pyongyhwa Auto Works.

Je predpoklad, že Naenara je v podstate len premenovanou spoločnosťou Chongpung JCV, ktorá mala s výrobou áut v Severnej Kórei skúsenosti. V minulosti sa tu tiež vyrábali licenčné Fiaty Siena v závode Pyongyhwa Auto Works. Názov novej značky znamená v preklade „naša zem“, tá je však skôr „kráľovstvom“ diktátora Kim Čong-una. Predstava, že by si mohli hladom trpiaci obyvatelia Severnej Kórey dovoliť luxus v podobe vlastného osobného auta, navyše s klimatizáciou, je absolútne nereálna.

Možno ide len o ďalšiu propagandu. Sú známe prípady, kedy sa návštevníkom Severnej Kórey predkladala predstava prosperujúcej krajiny aj tým, že ich sprievodcovia vodili do fingovaných automobilových predajní s fingovanými kórejskými autami a komparzom, ktorý hral kupujúcich zákazníkov. Inak tvoria tamojší vozový park autá staré aj niekoľko desiatok rokov. Zväčša ešte z čias, keď sa niektoré krajiny snažili s komunistickou Kóreou obchodovať. Dodaných tam bolo napríklad aj tisíc modelov Volva 140.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Neanara
Články podľa značiek