NAMI: Rusi predstavili moderný 4-valec. To tu nebolo roky

Projekt Cortege, ktorého výsledkom bude 12-valcová limuzína pre Vladimíra Putina, prinesie svoje ovocie aj pre menej luxusné autá. Napríklad moderný preplňovaný 4-valec pod kapotou SUV a MPV.

22.01.2018 19:00
debata (376)
Tento benzínový 4-valec má mať priame... Foto: NAMI
NAMI - motor Cortege Tento benzínový 4-valec má mať priame vstrekovanie paliva a turbodúchadlo. Pri 6 500 otáčkach za minútu poskytne maximálny výkon 180 kW, čo je konkurencieschopná hodnota.

Už tento rok by mala prísť na svet nová ruská prezidentská limuzína s 12-valcovým motorom. Splní sa tým dlhoročný sen Vladimira Putina, aby sa hlava jednej zo svetových mocností vozila vo vozidle domácej výroby. Za všetkým stojí konzorcium firiem, ktoré participujú na projekte Cortege, alebo ak chcete Kortež, ktorý podporila vláda sumou 400 miliónov eur. Aby bol projekt aspoň trochu rentabilný, vznikne popri „Putinovom Cadillacu“ aj niekoľko ďalších vozidiel, využívajúcich spoločnú platformu a techniku. Napríklad luxusný 8-valcový sedan a tiež SUV a minivan. Tie by mali byť dostupné aj mimo prezidentskej flotily.

Práve pre ne bude určený aj menej výkonný zážihový 4-valec. Za jeho vývojom, ako aj vývojom 12– a 8-valca stojí Centrálny vedecko-výskumný automobilový a motorový inštitút NAMI. A vyzerá prekvapujúco moderne, i keď veľa informácií o ňom zatiaľ nepadlo. V každom prípade má ísť o preplňovaný priamovstrekový agregát s objemom 2,2 litra. Ten má dávať výkon 180 kW a krútiaci moment 380 Nm. To predstavuje litrový výkon 82 kW a krútiaci moment 173 Nm. Inštitút počíta aj s ďalšími derivátmi, najmä so slabšou nepreplňovanou verziou. Vo vývoji je však aj naftový agregát s rovnakým objemom.

© Autorské práva vyhradené

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Cortege #NAMI
Články podľa značiek