WCOTY 2018: Okruh finalistov Svetového auta roka sa zúžil

Víťaza ankety World Car of the Year pre rok 2018 spoznáme až v apríli na autosalóne v New Yorku. Zoznam kandidátov sa však už teraz zúžil, a to nielen v hlavnej kategórii.

30.01.2018 19:00
debata
Jaguar F-Pace zvíťazil v ankete minulý rok. Foto: Jaguar
Jaguar-F-Pace-2017-1024-05 Jaguar F-Pace zvíťazil v ankete minulý rok.

Anketa Svetové auto roka odráža sympatie odbornej verejnosti k jednotlivým tendenciám v automobilovom priemysle. Minulé roky boli lakmusovým papierom dopadov aféry Dieselgate, alebo neutíchajúcej popularity SUV a crossoverov. Výsledkom bolo, že modely značky Volkswagen už zďaleka nemajú také šance zvíťaziť ako v minulosti a že minuloročný víťaz Jaguar F-Pace podčiarkuje obľúbenosť športovo-úžitkových vozidiel.

Tento rok sa bude niesť v podobnom duchu. Porota súťaže zúžila okruh finalistov na desať, z toho až šesť patrí medzi SUV alebo crossovery. Jediným zástupcom automobilky z Wolfsburgu je VW T-Roc. Šancu na víťazstvo v hlavnej kategórii má aj druhá generácia Nissanu Leaf, ktorý je jediným elektromobilom spomedzi desiatich finalistov. Fanúšikov športových modelov poteší prítomnosť modelov Kia Stinger a Alfa Romeo Giulia QV. Cenovo najdostupnejším autom spomedzi finalistov je Toyota Camry.

Okrem hlavnej kategórie pútajú pozornosť aj tie vedľajšie. Zaujímavosťou je, že medzi piatimi kandidátmi o Svetové mestské auto roka 2018 nájdeme len jeden crossover a tým je Hyundai Kona. Väčšina výrobcov pritom práve crossovery prezentuje ako ideálne vozidlá do mestskej premávky. Súperom kórejskej novinky sú zástupcovia segmentu B, a to VW Polo, Nissan Micra, Ford Fiesta a Suzuki Swift.

Medzi kandidátmi Svetového luxusného auta roka nájdeme štyri modely z Nemecka doplnené japonským Lexusom LS. Porsche má v tejto kategórii až dvojnásobné zastúpenie, keďže do užšieho výberu postúpilo ako s Cayennom, tak aj s Panamerou. Po jednom zástupcovi má Audi aj BMW, no Mercedes-Benz zastúpenie nemá.

V prípade Svetového športového auta roka o víťazstvo zabojujú hot-hatche Honda Civic Type-R a Audi RS3 sedan proti BMW M5, Lexusu LC500 a Alfa Romeo Giulia QV. Kategória Svetového ekologického auta roka má len štyroch finalistov, a to BMW 530e iPerformance, Chevrolet Cruze Diesel, Chrysler Pacifica Hybrid a Nissan Leaf.

Poslednou vedľajšou kategóriou je ocenenie za najlepší dizajn. Medzi štvoricou luxusných modelov vyčnieva Citroën C3 Aircross. Svojím extravagantným zovňajškom nie je bez šancí na víťazstvo, no v konkurencii modelov ako Lexus LC500, Volvo XC60, Range Rover Velar a Alpine 110 to bude mať veľmi ťažké.

Kandidáti na Svetové auto roka 2018

Alfa Romeo Giulia
BMW X3
Kia Stinger
Land Rover Discovery
Mazda CX-5
Nissan Leaf
Range Rover Velar
Toyota Camry
Volvo XC60
VW T-Roc

Kandidáti na Svetové športové auto roka 2018

Alfa Romeo Giulia QV
Audi RS3 Sedan
BMW M5
Honda Civic Type-R
Lexus LC500

Kandidáti na Svetové luxusné auto roka 2018

Audi A8
BMW 6 Gran Turismo
Lexus LS
Porsche Cayenne
Porsche Panamera

Kandidáti na Svetové mestské auto roka 2018

Ford Fiesta
Hyundai Kona
Nissan Micra
Suzuki Swift
VW Polo

Kandidáti na Svetové ekologické auto roka 2018

BMW 530e iPerformance
Chevrolet Cruze Diesel
Chrysler Pacifica Hybrid
Nissan Leaf

Kandidáti na Svetové ocenenie za dizajn pre rok 2018

Alpine A110
Citroën C3 Aircross
Lexus LC500
Range Rover Velar
Volvo XC60

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY 2018 #autosalón New 2018
Články podľa značiek