Nemecko zdvojnásobí podporu elektrických áut. Až na 8 000 eur!

V Nemecku sa lámu ľady. Sociálni demokrati tlačia na väčšie dotácie pri nákupe elektrických áut. A tlačia aj na 100 000 novích nabíjačiek.

14.02.2018 16:00
debata (39)
Už viac ako rok dotuje Nemecko nákup... Foto: BMW
BMW i3 94 Ah - 2016 Už viac ako rok dotuje Nemecko nákup elektromobilov sumou 4 000 eur. Veľký ohlas to však zatiaľ u zákazníkov nemalo. Dopyt by mohla zvýšiť nákupná prémia až do 8 000 eur a výstavba nových nabíjacích staníc.

Nemecko bolo v podpore elektrických áut veľmi konzervatívne. Na rozdiel od škandinávsky krajín, Holandska alebo Belgicka. S dotáciami na kúpu prišlo až koncom roka 2016, keď tamojšia vláda schválila bonus vo výške 3 000 eur pre plug-in hybridy a 4 000 eur pre čisté elektromobily. Zároveň oslobodila na desať rokov majiteľov od dane z vlastníctva motorového vozidla. Na projekt vyčlenili Nemci 600 miliónov eur a ďalších 600 miliónov išlo na konto samotných výrobcov.

Teraz chce Nemecko podporiť predaj ekologických áut ešte viac. Navrhujú to sociálni demokrati (SPD), ktorí tlačia na čistotu ovzdušia a na boj proti naftovým emisiám. Plánujú presadiť zvýšenie dotácie na dvojnásobok, teda až na 8 000 eur a tiež rozšíriť počet nabíjacích staníc pre elektromobily a plug-in hybridy do roku 2020 najmenej o ďalších 100-tisíc. Agentúre DPA to povedal podpredseda poslaneckej frakcie SPD Sören Bartol. Uviedol tiež, že sa strana chce vyhnúť zákazu naftových áut.

Spolu s kresťanskými demokratmi (CDU) sa v koaličnej zmluve dohodli na zvýšení nákupnej prémie pre elektrické autá v taxislužbách a pre elektrické úžitkové vozidlá. Mohlo by to podporiť predaj elektromobilov, keďže súčasná výška dotácií zákazníkov zatiaľ príliš nepresvedčila. Dopyt je menší, ako Nemecko predpokladalo. Stojí za tým aj nedostatočný počet nabíjačiek. Aj keď došlo vlani k zdvojnásobeniu ich počtu, súčasných približne 10 700 je stále málo. Okrem podpory elektromobilov je v hre aj vyššie zdanenie áut so spaľovacími motormi.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #elektromobily
Články podľa značiek