Rolls-Royce: Cullinan bude Cullinan. Je to potvrdené

Britská automobilka potvrdila definitívne názov prvého SUV svojej histórie. Poznáme ho však už tri roky.

19.02.2018 19:00
debata
Nový Cullinan nebude žiaden drobček. Postavený... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Cullinan - testy 2018 Nový Cullinan nebude žiaden drobček. Postavený bude na základoch nového Phantomu. Za sebou má už náročné skúšky v teréne, za polárnym kruhom či v spaľujúcich horúčavách Detah Valley.

To, že Rolls-Royce pripravuje prvé SUV, vieme už od roku 2016. A tiež to, že projekt dostal pracovný názov Cullinan, podľa najväčšieho diamantu, aký bol kedy nájdený. Objavili ho 26. januára 1905 v Južnej Afrike. Mal 621,35 gramu a bol rozdelený na deväť menších kameňov. Teraz automobilka potvrdila, že pracovný názov sériovej novinke ostane.

Cullinan má byť aj pre Rolls-Royce skutočným diamantom. Rastúca popularita SUV mu totiž dáva šancu na úspech a radikálne zvýšenie predajov značky. A to až dvojnásobné. Pripravovanú novinku uvidíme už tento rok. Podľa šéfa Rolls-Royce Andrewa Boyla nemá ísť o pravé SUV. Tvrdí, že táto skratka nevystihuje presne podstatu Cullinanu. „SUV nemusí byť vždy športové ani úžitkové,“ dodal.

Cullinan bude poháňať obrovský dvakrát... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Cullinan - testy 2018 Cullinan bude poháňať obrovský dvakrát preplňovaný 12-valec s ikonickým objemom 6,75 litra, ktorý by mal posielať k obom nápravám cez 8-stupňový automat 420 kW.

Cullinan využije ľahkú celohliníkovú platformu Architecture of Luxury z Phantomu ôsmej generácie aj obrovský dvakrát preplňovaný 12-valec s ikonickým objemom 6,75 litra, ktorý by mal posielať k obom nápravám cez 8-stupňový automat 420 kW a krútiaci moment 900 Nm. Dynamické parametre by nemali byť vzdialené od Phantomu, ktorý šprintuje na rýchlosť 100 km/h za 5,3 sekundy.

Horšia aerodynamika vyššej karosérie, vyššia hmotnosť a energeticky náročnejší pohon 4×4 však určite zohrajú svoju rolu. Preto sa nepredpokladá, že by nový Cullinan dokázal „oskalpovať“ konkurenčný Bentley Bentayga, ktorý si drží titul najrýchlejšieho sériového SUV planéty. Aspoň do času, kým na trh nedorazí Lamborghini Urus.
Rolls-Royce Cullinan - testy 2018
Rolls-Royce Cullinan - testy 2018
+10Rolls-Royce Cullinan - testy 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Cullinan
Články podľa značiek