Škoda Vision X: Ženevský koncept nebude Aronou. Bude to ’Rapid SUV’!

Škoda predstaví na autosalóne v Ženeve koncept crossoveru Vision X. To vieme už dávnejšie. Prekvapením však je, že sériová verzia nebude konkurentom Seatu Arona ani pripravovaného Volkswagenu T-Cross. Bude väčšia a praktickejšia.

20.02.2018 18:00
debata (1)
Atraktívny koncept Vision X naznačí podobu... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision X Concept - 2018 Atraktívny koncept Vision X naznačí podobu nového crossoveru Škody. Prekvapením bude jeho formát. Má byť totiž väčší ako Seat Arona, ale menší ako Škoda Karoq. Napriek tomu nebude ani súrodencom VW T-Roc.

Znelo to logicky. Keďže Seat doplnil portfólio crossoverov o malú Aronu a Volkswagen tak urobí zakrátko s očakávaným T-Crossom, príde aj Škoda na trh s ich súrodencom. Jeho avízom má byť ženevský koncept Vision X, skice ktorého pustila mladoboleslavská značka do sveta začiatkom februára. Lenže celkom tak to nie je. Z interného prostredia vyplávalo na povrch, že Vison X nebude Aronou ani T-Crosssom. Prečo? Vyplýva to z filozofie značky, ktorá má záľubu v „medzisegmentoch“.

Práve to jej umožňuje ponúknuť v porovnaní s konkurentmi pridanú hodnotu. Príkladom môže byť súčasný Rapid aj vlajková loď Superb, ktoré sa rozmermi vymykajú zo štandardov nižšej a strednej triedy. Platiť to má aj o novom sériovom crossoveri, ktorý sa ukáže v Ženeve v podobe konceptu Vision X. Bude väčší ako jeho koncernoví súperi. A to výrazne. Kým Arona má rázvor 2 566 mm, pripravovaná novinka bude disponovať rázvorom s hodnotou až 2 645 mm. Umožňuje to modularita platformy MQB A0.

Základom sériového Vision X bude nová Škoda... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision X Concept - 2018 Základom sériového Vision X bude nová Škoda Spaceback, teda nástupca súčasného Rapidu.

Celková dĺžka konceptu sa tak natiahne k hranici 4,25 metra, čo je 11 cm nad Aronou. A to sa už dostávame celkovým formátom dokonca nad nový Volkswagen T-Roc. Bude teda Vision X derivátom v súčasnosti najmenšieho crossoveru Volkswagenu? Ani to nie, keďže T-Roc využíva platformu MQB, pripravenú pre pohon oboch náprav, s ktorým novinka z Mladej Boleslavi nepočíta. Rozuzlením hádanky je nová generácia Rapidu, presnejšie Škody Spaceback, ktorá by sa mala predstaviť na budúci rok.

Kým teda nová generácia Fabie bude jasným súrodencom pre VW Polo a Seat Ibiza, crossover z Vision X bude zvýšeným Rapidom. To znamená veľkorysejšiu ponuku priestoru a úžitkových vlastností, na ktorých si Škoda tak zakladá. Absencia štvorkolky a menšie rozmery zas zaručia, že sériový Vision X by si nemal prekážať so Škodu Karoq, ktorá má predsa len bližšie k plnohodnotným SUV ako k módnym crossoverom, hoci 4×4 mať v jej prípade tiež nemusíte. Na úplné rozuzlenie záhady Vision X si však budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Porovnanie rozmerov

Model Škoda Vison X Seat Arona VW T-Roc
Dĺžka (mm) 4 255 4 138 4 234
Šírka (mm) 1 807 1 780 1 992
Výška (mm) 1 537 1 552 1 573
Rázvor (mm) 2 645 2 566 2 590
Škoda Vision X Concept - 2018
Škoda Vision X Concept - 2018
+3Škoda Vision X Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #Škoda-Auto #autosalón Ženeva 2018 #Škoda Vision X
Články podľa značiek