Rolls-Royce: Prehliadka dokonalosti pod tatranskými štítmi

Britská automobilka Rolls-Royce patriaca do skupiny BMW je symbolom luxusu. Vďaka oficiálnemu zastúpeniu v Prahe majú majetní stredoeurópski zákazníci uľahčenú cestu k nadobudnutiu niektorého zo štyroch modelov značky. My sme sa s redakciou zúčastnili prezentácie vo Vysokých Tatrách, kde sme si dva z nich vyskúšali.

24.02.2018 07:00
IMG 20180131 101627 Foto:
Ponuka značky je na výrobcu, ktorý predáva niekoľko tisíc kusov vozidiel ročne, pomerne široká.
debata

Značka Rolls-Royce sa môže pochváliť dlhou históriou. Za viac ako sto rokov si vydobyla povesť výrobcu najluxusnejších a najprestížnejších automobilov. Okrem precíznej ručnej výroby a spoľahlivých pohonných jednotiek sa v očiach zákazníkov celého sveta ukázala ako stelesnenie dokonalosti. Kvalitné materiály a dôraz na detaily sú hlavnými ingredienciami úspešného receptu firmy Rolls-Royce.

Menšou alternatívou k najhonosnejšej limuzíne... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 101647 Menšou alternatívou k najhonosnejšej limuzíne Phantom je model Ghost.

Ponuka značky je na výrobcu, ktorý predáva niekoľko tisíc kusov vozidiel ročne, pomerne široká. Na vrchole hierarchie sa nachádza model Phantom. Jeho ôsma generácia sa svetu predstavila minulý rok. Menšou alternatívou k najhonosnejšej limuzíne je model Ghost. Ten je na výber so štandardným rázvorom alebo v predĺženej verzii. Energickosť modelovému portfóliu dodávajú modely Wraith a Dawn. Prvý menovaný je monumentálne kupé a druhý je elegantný kabriolet.

Predĺžená verzia modelu Ghost zaujme dĺžkou... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 101601 Predĺžená verzia modelu Ghost zaujme dĺžkou karosérie 5 569 mm a rázvorom dlhým 3 465 mm.

Na novinárskej prezentácii na Štrbskom plese sme dostali možnosť vyskúšať si modely Ghost, Ghost s predĺženým rázvorom a Wraith, pričom kupé a štandardný Ghost boli súčasťou série Black Badge s mierne zvýšeným výkonom a krútiacim momentom a so špeciálnymi dizajnovými prvkami ako napríklad palubnou doskou z uhlíkových vláken. Všetky modely spája pohonná jednotka, ktorou je aristokratický zážihový dvanásťvalec s ikonickým objemom 6,75 litra. Agregát spolupracuje s osemstupňovou automatickou prevodovkou, ktorá prenáša výkon na zadnú nápravu.

Z hľadiska prestíže mierne vynikal Ghost s predĺženým rázvorom náprav. Už štandardný Ghost s dĺžkou 5 399 mm a rázvorom 3 295 mm poskytuje cestujúcim na zadných sedadlách neuveriteľné pohodlie. Predĺžená verzia s dĺžkou karosérie 5 569 mm a rázvorom dlhým 3 465 mm však hojnosť vnútorného priestoru povyšuje ešte o úroveň vyššie. Samozrejmosťou sú veľmi pohodlné a kompletne nastaviteľné sedadlá.

Séria Black Badge vyniká mierne zvýšeným... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 101807 Séria Black Badge vyniká mierne zvýšeným výkonom a krútiacim momentom a špeciálnymi dizajnovými prvkami.

Kým predĺžená verzia Ghostu zaujala hlavne svojou pompéznosťou, zvyšné dva modely zo série Black Badge lákali na potenciál zážitku z jazdy. Základný Ghost má výkon 420 kW (570 k) a krútiaci moment 820 Nm, pričom kupé Wraith je naladené na 465 kW (632 k) a totožný krútiaci moment. V sérii Black Badge má Ghost výkon zvýšený na 450 kW (612 k) a krútiaci moment dosahuje maximálne 840 Nm. Výkon Wraithu Black Badge je totožný so základným modelom, no maximálny krútiaci moment dosahuje až 870 Nm.

Vďaka takýmto parametrom sa nemožno diviť, že Wraith Black Badge vážiaci vyše 2 440 kilogramov zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy. Okrem toho vozidlá série Black Badge majú na výber dva režimy radenia prevodových stupňov, pričom ten športovejší nazvaný Low zároveň aktivuje aj klapky vo výfukovom potrubí. V tomto režime sa z decentne pradúceho Rolls-Roycu stáva agresívny rytier.

Všetky modely značky Rolls-Royce majú perfektne... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 131409 Všetky modely značky Rolls-Royce majú perfektne spracovaný interiér a disponujú najmodernejšou technikou.

Okrem spomínaného nastavenia vodič nemá na výber žiadne jazdné režimy, keďže auto prispôsobuje nastavenie podvozku štýlu jazdy. Pruženie každého kolesa majú na starosti samostatné riadiace jednotky, ktoré neustále vyhodnocujú podnety z okolia a spolu vytvárajú dokonale fungujúci celok. Vo výsledku to znamená, že pri nízkej rýchlosti je kolosálne auto výborne ovládateľné a pri vysokej rýchlosti je stabilné.

Interiér série Black Badge. Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 131213 Interiér série Black Badge.

Všetky modely značky Rolls-Royce majú perfektne spracovaný interiér a disponujú najmodernejšou technikou. Napriek tomu sú jednotlivé modely odlišné svojím zameraním. Na základe skúsenosti s dvomi modelmi môžeme jednoznačne povedať, že šoférsky je pútavejšie kupé Wraith, a to obzvlášť v edícii Black Badge. Na druhej strane z hľadiska pohodlia na zadných sedadlách je určite prívetivejší Ghost, keďže má dva páry protismerne sa otvárajúcich dverí uľahčujúcich nastupovanie dozadu a vďaka karosérii sedan aj viac miesta nad hlavou pre zadných cestujúcich.

Skutočne priestorom oplýva až predĺžená verzia... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20180131 131433 Skutočne priestorom oplýva až predĺžená verzia Ghostu.

Skutočne však priestorom oplýva až predĺžená verzia Ghostu, v ktorej sa zadní cestujúci nemôžu na nič sťažovať. V tomto smere ju môže prekonať už len vlajková loď Phantom. Vzhľadom na bezchybné spracovanie, použitie veľmi kvalitných materiálov a prvotriednej techniky je zrejmé, že modely britskej značky budú ostatné autá prevyšovať aj cenou. Veľmi dôkladná individualizácia znamená, že v prípade Rolls-Roycu neexistuje niečo ako základná výbava. Vo všeobecnosti sa však cena modelov Ghost, Wraith a Dawn pohybuje na úrovni tristotisíc eur. V prípade série Black Badge treba pripočítať ďalších niekoľko desiatok tisíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Wraith #BMW Group #Rolls-Royce Ghost
Články podľa značiek