Nie je zimná pneumatika ako zimná pneumatika

Väčšina stredoeurópskych vodičov pozná letné a zimné pneumatiky spolu s celoročnými plášťami. Škandinávska klíma však vyžaduje niečo viac. V krajinách ako Švédsko, Nórsko alebo Fínsko sa používajú pneumatiky, ktoré sú u nás buď zakázané, alebo nedostupné. Spoločnosť Continetal vyrábajúca pneumatiky aj v slovenskom Púchove predstavila nové modely pre Škandináviu aj strednú Európu.

19.03.2018 12:00
debata (1)
Stredoeurópanov bude zaujímať vysokovýkonná... Foto: Continental
Continental WinterContact TS 860 S Stredoeurópanov bude zaujímať vysokovýkonná pneumatika WinterContact TS 860 S.

Schopnosti rôznych zimných pneumatík sme boli vyskúšať vo Švédsku blízko polárneho kruhu. V našich končinách poznáme od danej firmy pneumatiky radu WinterContact. Ide o typ gúm, ktoré sa v testoch porovnateľných pneumatík pravidelne umiestňuje na popredných miestach. Existujú však pneumatiky na ďaleko tuhšiu zimu.

Na Slovensku a v okolitých krajinách je oficiálne nedostupná pneumatika Continental VikingContact 7, ktorá je vytvorená zo špeciálne mäkkej zmesi. Počet a druh lamiel je porovnateľný ako v prípade novej vysokovýkonnej zimnej pneumatiky WinterContact TS 860 S, ktorú je možné kúpiť u nás.

Novinka WinterContact TS 860 S sa vyrába aj na... Foto: Martin Majerníček, Pravda
Continental WinterContact TS 860 S Novinka WinterContact TS 860 S sa vyrába aj na Slovensku v Púchove.

Dostali sme príležitosť vyskúšať VikingContact 7 v teplotách atakujúcich hodnotu mínus 30 stupňov na zasnežených cestách. Smerové a záberové vlastnosti „vikingskej“ pneumatiky sú ďaleko pred „našimi“ zimnými pneumatikami. U nás je pneumatika nedostupná z dôvodu miernejších zím. V posledných dňoch došlo k otepleniu z mínusových teplôt na teploty atakujúce 15 stupňov na juhu Slovenska. Škandinávka zimná pneumatika by s tak vysokými teplotami mala výraznejšie problémy.

Okrem toho v severských krajinách sú dostupné pneumatiky s hrotmi, ktoré nachádzajú priamo v samotnej gume. Tieto kolesá sú určené najmä na cestu pokrytú ľadom. V prípade Continentalu sa označujú ako IceContact. Na Slovensku je používanie týchto pneumatík zakázané. V Európe sú povolené len vo Švédsku, Fínsku, Nórsku, Taliansku, Rakúsku a vo Švajčiarsku.

Continental VikingContact 7 je vytvorený pre... Foto: Continental
Continental VikingContact 7 Continental VikingContact 7 je vytvorený pre omnoho tuhšie zimy, aké vládnu v u nás.

Pre porovnanie, kým cena novej pneumatiky WinterContact TS 860 S sa pohybuje v desiatkach eur, tak Škandinávske pneumatiky sú na predaj za viac ako 300 eur za kus. Pre nás určená vysokovýkonná pneumatika WinterContact TS 860 S bude vyrábaná v 14 veľkostiach s priemermi od 18 do 21 palcov. Konštrukcia pneumatiky dovolí vozidlám jazdiť rýchlosťou 270 km/h. Trojicu nových zimných pneumatík budú mať však vodiči možnosť naplno využívať pravdepodobne až počas budúcoročnej zimy.

VikingContact 7 je vyrobený zo špeciálnej... Foto: Continental
Continental VikingContact 7 VikingContact 7 je vyrobený zo špeciálnej zmesy. Pri jazde na snehu je rozdiel oproti "stredoeurópskej" pneumatike viditeľný.

Blíži sa letná sezóna

Vodičov však aktuálne viac môže zaujímať ponuka letných pneumatík, keďže sa opäť blíži obdobie prezúvania. Ťahúňom ponuky spoločnosti Continental bude pneumatika PremiumContact 6.

Continental dal pneumatiky testovať desiatim bežným vodičom z Česka a Slovenska, ktorí museli najazdiť minimálne 15-tisíc kilometrov. Výsledky testu si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Continental #zimné pneumatiky
Články podľa značiek