Fiat ide v USA ku dnu. Jeho autá nik nechce

Mala to byť veľká sláva, keď sa Fiat po 27 rokoch vrátil do USA. Dnes je strašiakom financov celého koncernu FCA. Autá za Atlantikom stoja v skladoch a nevedia si nájsť zákazníkov.

23.04.2018 19:00
debata
V USA sa hromadia nepredané Fiaty. Díleri majú... Foto: Fiat
Fiat - USA V USA sa hromadia nepredané Fiaty. Díleri majú na skladoch zásoby, ktoré by vydržali až do septembra.

V roku 2011 vstúpil Fiat, ako súčasť nového koncernu FCA opäť na americkú pôdu. Najprv sa zdalo, že je to dobrý nápad. Optimizmus sprevádzali rastúce odbytové čísla. Už v roku 2012 predala značka za Atlantikom 43 772 áut a podobne to bolo o rok neskôr či v roku 2014, ktorý zaznamenal ďalší rast. To bol ale vrchol Fiatu. Odvtedy predajná krivka klesá, a to rýchlym tempom. Vlani našiel Fiat v USA len 26 492 zákazníkov.

Je to výsledkom nesplnených očakávaní a tiež zlých hodnotení v rôznych nezávislých testoch od Consumer Reports až po IIHS. Či už ide o spoľahlivosť, bezpečnosť či spokojnosť zákazníkov. Tento rok sa vyvíja ešte horšie. Fiat má na konte za prvé tri mesiace iba 4 014 registrácií, čo je pád o 45 % v medziročnom porovnaní. To ale znamená, že u dílerov sa hromadia nepredané vozidlá. V skladoch majú zásoby na viac ako 160 dní predaja. Väčšinou modelového roku 2017. Priemer naprieč americkým trhom je ale len 74 dní.

Japonské značky Mazda či Nissan disponujú zásobami na 50 až 60 dní a Mercedes-Benz či BMW len na 47 dní. Díleri nevedia, čo s tým. Fiaty predávajú so smiešnou maržou 200 dolárov a hrozí, že sa ich budú musieť zbaviť za nákupnú cenu alebo dokonca na trhu jazdených áut, čo by znamenalo istú stratu. V tejto situácii sa netreba čudovať, že viacerí predajcovia strácajú o Fiat záujem. Veľkolepý comeback Fiatu sa teda mení na fiasko a neexistuje žiaden dôvod, pre ktorý by to malo byť inak. Automobilka neohlásila žiadne zásadné premiéry, ktoré by mohli situáciu zvrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fiat
Články podľa značiek