Bultaco: Španieli chcú do armády elektrobajky

Elektrické bicykle môžu byť prospešné aj vo vojenských službách. O ich prienik do armády sa teraz pokúša španielska spoločnosť Bultaco.

26.04.2018 16:00
debata (3)
Španielsky elektrobajk Bultaco Brinco si brúsi... Foto: Bultaco
Bultaco Brinco Španielsky elektrobajk Bultaco Brinco si brúsi zuby na armádne využitie. Poháňa ho elektromotor s výkonom dvoch kilowattov.

K dohode medzi španielskou armádou a spoločnosťou Bultaco síce zatiaľ nedošlo, no na vojenskej leteckej základni Morón už prebehol test špeciálne upravených elektrobajkov Brinco. Zúčastnili sa ho zástupcovia jednotiek pre núdzové operácie, zástupcovia letectva, námorníctva, ale aj polície. Zdá sa teda, že elektrické bicykle nemusia slúžiť len v civile.

Reakcie zástupcov armády boli pozitívne. Foto: Bultaco
Bultaco Brinco Reakcie zástupcov armády boli pozitívne.

Majú množstvo výhod. Sú ľahšie ako motocykle a sú tiež podstatne tichšie. Ich prevádzka je pritom nenáročná a lacná. Presne týmito vlastnosťami disponujú aj elektrobajky španielskej spoločnosti Bultaco. Robustný hliníkový rám je vybavený elektromotorom s výkonom dvoch kilowattov a krútiacim momentom 60 Nm. Energiu čerpá z li-ion akumulátora s kapacitou 1,3 kWh.

Jazdec si môže nastaviť úroveň asistencie elektromotora alebo čisto elektrický pohon. Podľa toho sa pohybuje dojazd Brinca s hmotnosťou 39 kg od 30 až po viac ako 100 km na jedno nabitie. Reakcie zo strany armády a polície boli po testoch jednoznačne pozitívne. Zárukou je aj samotný výrobca, ktorý má dlhoročné skúsenosti v motokrose a od roku 2014 sa venuje výlučne stavbe elektrických bicyklov.
Bultaco Brinco
Bultaco Brinco
+4Bultaco Brinco

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrobicykel #Bultaco #Bultaco Brinco
Články podľa značiek