Hanteng: Nie, toto nie je Jaguar F-Pace. Toto je ďalšia čínska kópia!

Číňania si nedajú pokoj s porušovaním autorských práv. Snímky z patentového úradu naznačujú, že ďalšou obeťou ich záľuby v krádežiach dizajnu bude Jaguar.

10.05.2018 16:00
debata (6)
Pri pohľade spredu niet najmenších pochybností,... Foto: Hanteng
Hanteng X3 - 2018 Pri pohľade spredu niet najmenších pochybností, že inšpiráciou pre toto pripravované SUV bol Jaguar F-Pace.

Kedy sa to skončí, pýtajú sa šéfovia renomovaných automobiliek. Čínske spoločnosti, najmä tie menšie, sa totiž nevedia zbaviť zlozvyku kopírovania cudzieho dizajnu. A hoci čínsky automobilový priemysel napreduje a dokáže vyprodukovať plne autorské modely, stále sa nájdu firmy, ktoré si nerobia ťažkú hlavu z autorských práv.

Pri pohľade zboku si zas spomeniete na nové... Foto: Hanteng
Hanteng X3 - 2018 Pri pohľade zboku si zas spomeniete na nové Volvo XC40, najmä v oblasti riešenia zadného stĺpika.

Známy je škandál okolo kópie Porsche Cayenne a Volkswagenu Tiguan od automobilky Zotye alebo ešte exemplárnejší príklad nerešpektovania pravidiel ochrany priemyselného vlastníctva – kópia Range Roveru Evoque, o ktorú sa postarala automobilka Landwind. Na zoznam pribudol nedávno aj model K-One, ktorý sa až príliš inšpiruje Mercedesom-Benzom GLA. A teraz tu máme ďalší príklad z dielne čínskej spoločnosti Hanteng.

Pri pohľade zozadu si možno spomeniete na... Foto: Hanteng
Hanteng X3 - 2018 Pri pohľade zozadu si možno spomeniete na Porsche Macan.

Už prvé snímky z patentového úradu jasne naznačujú, že veľa kreativity dizajnéri Hantengu použiť nemuseli. Jednoducho „zlepili“ niekoľko motívov z dobre známych európskych modelov. Toto SUV pripomína spredu Jaguar F-Pace a z profilu zas nový crossover Volvo XC40, najmä v oblasti riešenie zadného stĺpika. A z cudzieho rybníka pochádza aj označenie.

Novinka sa má totiž postaviť pod modely Hanteng X5 a X7. To vám iste niečo pripomína, lenže teraz sa nebavíme o produktoch BMW. Techniku pod kapotou zatiaľ nepoznáme. Viac informácií by malo byť k dispozícii na autosalóne Chengdu Auto Show, kde sa očakáva svetová premiéra. Čínska automobilová výstava sa bude konať od 7. septembra. „Zlepené“ SUV by sa tu mohlo predstaviť pod názvom Hanteng X3.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Volvo XC40 #Hanteng
Články podľa značiek