Uber sa vznesie do vzduchu. Vyvíja lietajúce taxi

Spoločnosť Uber investuje v priebehu piatich rokov 20 miliónov eur do vývoja lietajúcich taxíkov. Hlavný stan bude mať projekt Elevate vo Francúzsku.

06.06.2018 16:00
debata
Lietajúce  taxi Uberu pre štvorčlennú posádku... Foto: Uber
Uber - lietajúci taxík Lietajúce taxi Uberu pre štvorčlennú posádku má byť schopné absolvovať na jedno nabitie 240 až 320 km vo výške do 600 metrov. Pohon zabezpečia elektromotory napájané batériami.

Už od roku 2016 pracuje Uber na projekte Elevate, ktorého výsledkom majú byť lietajúce „drony“ pre ľudí v úlohe taxislužby. V máji zverejnila spoločnosť podobu takéhoto lietajúceho taxíka s kolmým štartom aj pristátím a teraz uvoľňuje ďalšie informácie. Kľúčovým míľnikom bude vybudovanie nového centra Advanced Technologies Center (ATCP) v Paríži. Bude zároveň prvým vývojovým a výrobným centrom Uberu mimo Severnej Ameriky.

Otvorenie plánuje spoločnosť už na jeseň tohto roka po investíciách vo výške 20 miliónov eur. Už teraz robí Uber nábor špičkových inžinierov a špecialistov na umelú inteligenciu. Výskum sa má zamerať na nové možnosti letovej kontroly, komunikáciu, pokročilý spôsob uskladnenia elektrickej energie v batériách a ich dobíjanie. Okrem NASA spolupracuje Uber aj s francúzskou univerzitou École polytechnique, ktorá si vezme na starosť riadenie letovej prevádzky.

Predstavený koncept lietajúceho taxíka má byť schopný absolvovať na jedno nabitie 240 až 320 km vo výške do 600 metrov, pričom dobitie na plnú kapacitu nemá trvať dlhšie ako päť minút. Interiér ponúkne miesto štyrom pasažierom. Spočiatku bude ale na palube prítomný pilot. Až nasledujúca generácia prejde na plne autonómne riadenie. Od tohto cieľa je ale Uber ešte poriadne ďaleko. Prvé pilotované taxi by sa mohlo vzniesť do vzduchu v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber #lietajúci taxík
Články podľa značiek