Lada: Príde z Ruska nová vlajková loď? Prečo nie

To, že dnes Lada vyrába cenovo dostupné modely, ešte neznamená, že sa v budúcnosti nemôže posunúť vyššie. Odpoveďou na novú vlajkovú loď by mohol byť napríklad luxusný crossover. Jeho dizajn navrhlo štylistické centrum Lady spolu so študentmi moskovského polytechnického inštitútu. Vyzerá skvelo.

17.07.2018 18:00
debata (15)
Novou vlajkovou loďou Lady by sa mohol stať... Foto: AvtoVaz
Lada - crossover koncept 2018 Novou vlajkovou loďou Lady by sa mohol stať luxusný crossover. Príslušnosť k značke demonštruje typickými bočnými prelismi v tvare písmena X.

Ešte v polovici deväťdesiatych rokov by ste asi nepovedali, že česká Škoda bude raz vyrábať luxusný Superb či veľké SUV Kodiaq a produkovať ročne vyše milióna áut. Stalo sa. Prechod zo socializmu prežila v plnom zdraví a dnes sa je darí ako nikdy predtým. Podobne je to s rumunskou Daciou, ďalšou z automobiliek bývalého východného bloku, ktorá láme predajné rekordy a zabrať dá aj mnohým renomovanejším logám. A čo Lada? Symbol ruského automobilového priemyslu má za sebou ťažké časy, ale vďaka novým modelom Xray a Vesta sa jej darí napredovať a udržiavať pozíciu lídra domáceho trhu.

Techniku by mohol poskytnúť Renault s Nissanom. Foto: AvtoVaz
Lada - crossover koncept 2018 Techniku by mohol poskytnúť Renault s Nissanom.

Pre budúcnosť to však nestačí. Lada tak uvažuje nad novou vlajkovou loďou. Úlohu s touto témou zadalo moskovské štylistické centrum automobilky vedené Stevom Mattinom a Julienom Drourarom študentom moskovského polytechnického inštitútu. Tí mali voľné ruky, rešpektovať museli len štylistický jazyk „Iks“, ktorý predstavujú prelisy v tvare písmena X na nových modeloch Lady, aby bola zachovaná kontinuita. Zadanie malo za úlohu odhadnúť priority a očakávania budúcich zákazníkov. Odpoveďou sa stal luxusný crossover, ktorý študenti dopracovali spolu s Mattinom. Aj na základe pravidelných porád, ktoré prebiehali počas vývoja.

Voľba triedy je celkom logická. Crossovery sú v kurze a ich popularita rastie, Rusko nevynímajúc. Návrh nevyzerá naozaj zle, či sa však Lada pokúsi o stavbu konceptu, nie je jasné. I keď nie vylúčené. Spomeňme si na rok 2012, keď sa AvtoVaz v Moskve pochválil štúdiou Xray. A neskôr nasledovali ďalšie projekty pretavené do reality. Ak sa bude Lade dariť, čo závisí aj od jej expanzie v západnej Európe, mohol by mať o pár rokov projekt vlajkovej lode blízko k realite. Technológie môže pritom čerpať z bohatého portfólia aliancie Renault – Nissan, ktorá má v ruskom AvtoVaze väčšinový balík.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lada #AvtoVaz
Články podľa značiek