Lada Priora končí. Z komunizmu je už len Niva

Lada zastavila v piatok 13. júla po jedenástich rokoch výrobu modelu Priora, jedného z posledných modelov, ktorého korene siahajú do čias Sovietskeho zväzu. Jej miesto preberá nová Vesta.

26.07.2018 12:00
debata (2)
Lada Priora má za sebou jedenásťročnú kariéru.... Foto: AvtoVaz
Lada Priora Lada Priora má za sebou jedenásťročnú kariéru. V skutočnosti však vychádza z Lady 110, ktorá prišla na svet v roku 1995, po ôsmich rokoch vývoja.

Výrobu Lady Priora odštartoval ruský AvtoVAZ v roku 2007, takže celkom o „relikviu“ nejde. Jej história je však spätá ešte s časmi pred pádom železnej opony. Priora je totiž len modernizovanou Ladou 110, ktorá sa predstavila v roku 1990, no k prvým zákazníkom sa dostala až v roku 1995. Celý jej vývoj z druhej polovice osemdesiatych rokov prebiehal ešte v Sovietskom zväze za pomoci inžinierov z konštrukčnej kancelárie Porsche, s ktorou Lada spolupracovala aj na Samare.

Automobilka sa rozlúčila so svojím typom... Foto: AvtoVaz
Lada Priora Automobilka sa rozlúčila so svojím typom ozdobením posledného exemplára balónikmi. Ale bez zamestnancov.
Stodesiatka nakoniec vydržala na linkách do roku 2009, takže dva roky mala Lada v ponuke oba modely. Potom už vládla ruskému trhu Priora. Ponuka sa rozšírila zo sedanu aj na kombi a dokonca troj- a 5-dverový hatchback. O konci produkcie sa špekulovalo už v roku 2014, keď AvtoVAZ predstavil celkom novú Vestu. História sa však opakovala. Priora zostala v ponuke popri svojej nástupkyni, a to až do júla, i keď už len ako sedan. Za jedenásť rokov z nej v Togliatti vyrobili viac ako 860 000 kusov. Po piatku trinásteho tak ostali linky Priory prázdne. Automobilka sa rozlúčila so svojím typom ozdobením posledného exemplára balónikmi, bez účasti zamestnancov. Mimochodom, tí budú presunutí na výrobu legendárnej Lady „Niva“, ktorá dnes nesie obchodný názov Lada 4×4. O tú je stále záujem. Lada zároveň zreviduje ponuku starších modelov Granta a Kalina, pričom názov Kalina sa celkom vytratí. Niektoré jej verzie ostanú v cenníku ako Lada Granta.
Lada Priora
Lada Priora
+8Lada Priora

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Lada Priora #Lada 110
Články podľa značiek