Podľa čoho vyberáme auto? Bezpečnosť a emisie sú až na chvoste!

Prieskum spoločnosti Hyundai priniesol mnohé prekvapenia. Európania považujú za najdôležitejšie kritériá pri výbere auta cenu a spoľahlivosť. Ochrana životného prostredia či vyššia šanca prežiť autonehodu, hrajú druhé husle. Skoro posledné.

06.08.2018 12:00
debata (9)
Hlavným kritériom pri kúpe auta je stále cena.... Foto: SHUTTERSTOCK
volkswagen, auto, polo, Hlavným kritériom pri kúpe auta je stále cena. Chceme veľa muziky za málo peňazí. A je to logické. Auto nie je práve dobrá investícia. Hodnotu stráca, hneď ako si ho odveziete z predajne.
Kupovali ste už auto? Je to zložitý proces, pri ktorom zvažujeme desiatky kritérií. A navyše, počas výberu bojuje rozum so srdcom. Dáme prednosť dynamike alebo úspornosti? Zvíťazí praktickosť nad expresívnym dizajnom či naopak? Je pre nás dôležitá značka alebo skôr to, čo nám auto ponúka? Čo je teda dôležité, a čo nie? Tak na to dáva odpoveď prieskum automobilky Hyundai, ktorá oslovila 2 000 Európanov. Výsledky preferencií sú naozaj zaujímavé a asi nepotešia bruselských úradníkov, ktorí tak veľmi tlačia na bezpečnosť a nízke emisie.

Z analýzy totiž vyšlo, že tým najdôležitejším je pre zákazníka cena. Hneď za ňou nasleduje spoľahlivosť. A tá súvisí tiež s peniazmi. Spoľahlivé autá nepotrebujú chodiť často do servisu, takže ušetríte. Na treťom mieste sa umiestnil typ paliva a za ním značka. Výrobca je teda dôležitý, ale nie najdôležitejší. Lojálnosť sa dnes už nenosí. Je však predsa len o čosi významnejšia ako spotreba paliva, súvisiaca opäť s prevádzkovými nákladmi, ktoré sú hneď na nasledujúcej piatej priečke. Až potom nasledujú kritériá priestoru, typu karosérie, veľkosti kufra alebo komfort.

Kde je však spomínaná ohľaduplnosť k životnému prostrediu daná množstvom vypúšťaných emisií a bezpečnosť? Predstavte si, že tieto dve kritériá figurujú na úplnom chvoste. Bezpečnosť je na pozícii 22 a emisie CO2 na mieste 24. Menej dôležitá pri rozhodovaní o kúpe auta je už len vzdialenosť k dílerovi a k servisu. Je to prekvapivé, pretože emisie oxidu uhličitého uvádzané výrobcom sú priamo úmerné spotrebe paliva, ktorá figuruje na vrcholových priečkach rebríčka. Jednoducho, zákazníci chcú nechávať na čerpacích staniciach čo najmenej peňazí, ale nie preto, aby uľahčili prírode. Tejto súvislosti nerozumejú.

Bezvýznamnosť bezpečnosti je však ešte prekvapivejšia. Mnohé automobilky na nej totiž vybudovali celý svoj marketing. Lenže ľudia na to kašlú. Radšej ušetria. Je však možné, že vzhľadom na tlak Bruselu na automobilky, ktoré povinne zaviedli v Európe mnohé bezpečnostné systémy, ako je stabilizačný systém ESP a dnes už aj autonómne brzdy či monitoring jazdných prúdov, považujú Európania súčasné autá za bezpečné. Teda, že bezpečnosť vnímajú ako samozrejmú súčasť produktu. Celkom tak to však nie je.

Podľa čoho vyberajú Európania nové auto?

Dôležitosť Kritérium
1. Cena
2. Spoľahlivosť
3. Druh paliva
4. Značka
5. Spotreba paliva
6. Model
7. Prevádzkové náklady
8. Počet dverí
9. Komfort
10. Priestrannosť interiéru
11. Objem motora
12. Dane a poplatky
13. Prevodovka
14. Počet sedadiel
15. Veľkosť kufra
16. Manévrovateľnosť
17. Farba exteriéru
18. Výkon motora a dynamika
19. Ovládateľnosť
20. Dĺžka záruky
21. Elektrické ovládanie okien
22. Bezpečnosť
23. Viditeľnosť cez zadné okno
24. Emise CO2
25. Vzdialenosť od predajcu a servisu

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Hyundai #kúpa auta
Články podľa značiek