Aston Martin Volante Vision Concept: Bond sa chystá do ‘neba‘

Éra autonómnych „dronov“ pre ľudí sa blíži. Svoje slovo do boja teraz povedal aj Aston Martin. Spolupracuje na projekte elektrického lietadla. Agentovi 007 by sa iste hodil ako uliaty.

08.08.2018 18:00
debata (1)
Dizajn tohto „dronu pre ľudí“ navrhlo... Foto: Aston Martin
Aston Martin Volante Vision Concept - 2018 Dizajn tohto „dronu pre ľudí“ navrhlo štylistické centrum Aston Martinu v Gaydone. Tak trochu pripomína vojenské stíhačky. Na rozdiel od nich sa však bude musieť spoľahnúť na elektrický pohon a civilnú službu.

V poslednom čase sa vyrojili desiatky projektov lietajúcich taxíkov. Pripravuje ich Boeing, Airbus, Rolls-Royce aj Aeromobil. A zdá sa, že nejde o fikciu, ale o blízku budúcnosť. Participovať na nej chce aj slávny britský výrobca luxusných kupé Aston Martin. Jeho dizajncentrum sa pustilo spolu s univerzitou v Cranfielde a spoločnosťami Aerospace Solutions či leteckou divíziou Rolls-Royce do projektu nazvaného Aston Martin Volante Vision Concept.

Kabína je pripravená pre troch pasažierov. Pre... Foto: Aston Martin
Aston Martin Volante Vision Concept - 2018 Kabína je pripravená pre troch pasažierov. Pre pilota tu miesto nie je. O všetko sa postará autonómne riadenie.

Výsledkom má byť elektrickou energiou poháňané lietadlo s vertikálnym štartom aj pristátím (EVTOL). Dizajn čerpá z tradície britskej značky, najmä však z hyperšportu Valkyrie. Mal by byť schopný prepraviť tri osoby, a to bez pilota. O riadenie sa postará autopilot. Pri vývoji konceptu boli použité najnovšie poznatky z letectva aj elektrických pohonov či autonómnych technológií. Účasť Rolls-Royce naznačuje prítomnosť takzvaných propulzných motorov.

Okrem elektromotorov tak môžeme počítať aj s plynovými turbínami. Takýto pohon totiž vyvíja práve Rolls-Royce, ktorý predpokladá maximálnu rýchlosť 400 km/h. Podľa šéfa automobilky Andy Palmera, je Volante Vision Concept riešením mobility budúcnosti, keď budú centrá miest bojovať s čoraz väčšími komplikáciami v doprave. Práve takéto autonómne lietadlo by uľahčilo transport v prehustených mestských aglomeráciách, ale aj mimo nich.
Aston Martin Volante Vision Concept - 2018
Aston Martin Volante Vision Concept - 2018
+11Aston Martin Volante Vision Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #lietadlá #dron
Články podľa značiek