Aston Martin Valkyrie: Výkon hyperšportu prezradil Cosworth. Omylom

Automobilka z Gaydonu odhaľuje svoj extrémny hyperšport Valkyrie už viac ako dva roky. A pekne postupne, aby zvyšovala napätie. Lenže teraz jej urobil škrt cez rozpočet Cosworth. Na Twitteri omylom prezradil výkon motora, ktorý pre Aston Martin vyvíja. Ak nejde o „kačicu“, bude mať Valkyrie najsilnejší atmosférický motor v dejinách.

24.08.2018 12:00
debata
Aston Martin Valkyrie má byť čosi ako F1 na... Foto: Aston-Martin
Aston-Martin Valkyrie Aston Martin Valkyrie má byť čosi ako F1 na značkách. A tak aj vyzerá. Váži len 1 030 kg. To aj vďaka karbónu či magnéziu.

Pripravovaný hyperšport Valkyrie, ktorý sa rodí v spolupráci s Red Bullom, Cosworthom a tímom AF Racing, bude skutočná beštia. Do boja sa chce pustiť nielen s Bugatti Chironom či Koenigseggom One 1, ale aj s AMG Projectom One. Bude to v podstate F1 s cestnou homologizáciou. Pomôcť má celokarbónová konštrukcia, hmotnosť len 1 030 kg, extrémna aerodynamika využívajúca efekt Venturiho tunelov a, samozrejme, brutálne 12-valcové srdce. A práve to je zatiaľ zahalené rúškom tajomstva, hoci auto už videli prví zákazníci a podľa vyjadrenia automobilky je prakticky hotové.

Extrémna Valkyrie stavila na princíp Venturiho... Foto: Aston-Martin
Aston-Martin Valkyrie Extrémna Valkyrie stavila na princíp Venturiho tunelov. Práve schopnosť priviesť k zadnému difúzoru obrovský objem vzduchu je kľúčom k úžasnému prítlaku. Aj preto si vystačí bez vyzývavých spojlerov.

Lenže teraz sa na svet dostali informácie, ktoré prezrádzajú viac. To napriek tomu, že Aston Martin s nimi vo svojom marketingovom pláne nerátal. O únik sa postaral práve jeden z partnerov – spoločnosť Cosworth, ktorá pre Valkyrie vyvíja motor. Na svojom twitterovom účte zverejnila, že hyperšport ponúkne neskutočný výkon 1 130 koní, čo je 843 kW. Pikantné, je že k tejto extrémnej hodnote nebude potrebovať na rozdiel od konkurentov turbodúchadlá ani kompresory. To by znamenalo, že pôjde o ten najvýkonnejší atmosférický motor v histórii.

Interiér bude strohý, ale vraj dosť priestranný... Foto: Aston-Martin
Aston-Martin Valkyrie Interiér bude strohý, ale vraj dosť priestranný pre dvoch dospelých. Sedadlá sú pevné. Nastavujú sa pedále a volant.

Samozrejme, tweet z účtu Cosworthu rýchlo zmizol, lenže médiám neunikol. Otázkou ostáva už len to, či ide o výkon samotného motora, alebo kombinovaný výkon, v ktorom je započítaná aj podpora systému KERS. Posledné informácie, ešte z roku 2016, sa totiž držali údaja 661 kW s krátkodobým zvýšením na 721 kW, práve vďaka rekuperácii brzdnej energie. Tak či tak by mala výkonová hmotnosť podliezť pomer 1 : 1, jednoducho, Valkyrie bude mať viac konských síl ako kilogramov. Očakáva sa, že prekoná rýchlosť 400 km/h, pričom bude telo karosérie schopné generovať prítlak neuveriteľných 1 816 kg. Viac než váži samotná Valkyrie.

Za takýchto okolností má zvládať v zákrutách preťaženie až 4,5 g. Finálnu verziu by mal Aston Martin predstaviť ešte tento rok. Vznikne len 150 exemplárov, ktoré doplní 25-kusová séria určená výlučne pre okruhy. Všetky exempláre sú už dnes beznádejne vypredané, to napriek astronomickej cene 2,5 milióna libier bez dane, čo je približne 2,78 milióna eur. Prví zákazníci si svoj vysnívaný a hriešne drahý hypešport prevezmú v priebehu budúceho roka.
Aston-Martin Valkyrie
Aston-Martin Valkyrie
+16Aston-Martin Valkyrie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin Valkyrie
Články podľa značiek