Tesla pripravuje hatchback. Proti Volkswagenu I.D.

Tesla je kráľovnou sveta elektromobilov. Lenže svoj náskok môže rýchlo stratiť. Súrne potrebuje nové modely, ktoré dokážu konkurovať lavíne prichádzajúcich súperov tradičných značiek. Jedným z nich má byť aj lacný elektrický hatchback.

28.08.2018 18:00
debata
Takto si Teslu hatchback predstavuje známy... Foto: Theophilus Chin
Tesla Hatchback - ilustrácia 2018 Takto si Teslu hatchback predstavuje známy ilustrátor. Zaútočiť má najmä na pripravovaný Volkswagen I.D., ktorý príde do predaja už v roku 2020, teda o dva skôr ako americký konkurent.

Tesla dnes s odbytom problémy nemá. Skôr naopak, klientelu uspokojiť nedokáže. Dôvodom je pomalý nábeh výroby modelu Tesly 3, na ktorý čaká viac ako pol milióna zákazníkov. Lenže jej náskok v elektromobilite nebude večný. Elektrickú ofenzívu chystajú najväčšie automobilové koncerny vrátane Daimlera, Volkswagenu, BMW či General Motorsu. Kým teraz Teslu konkurencia doháňa, o pár rokov to môže byť naopak. Kalifornský výrobca elektromobilov preto plánuje rozšíriť svoju ponuku.

Dočkať sa máme nielen menšieho crossoveru Tesla Y, ale aj elektrického hatchbacku, ktorý by mohol prísť na trh v roku 2022. Namierené to má proti Volkswagenu I.D., ktorý dorazí k prvým zákazníkom už o dva roky. Výhodou Tesly má byť podľa Elona Muska priaznivá cena, za ktorou majú stáť cenovo dostupné akumulátory vyvíjané so spoločnosťou Panasonic. Práve batérie majú totiž zásadný vplyv na cenotvorbu. Šéf Tesly predpokladá, že v roku 2020 klesne cena za 1 kWh na 100 eur a v roku 2022 na 77 eur.

Ďalším dôvodom bezkonkurenčnej ceny má byť umiestnenie produkcie v novej čínskej továrni v Šanghaji, kde má hatchback vznikať na spoločných linkách so spomínaným crossoverom Y. Podnik bude mať plánovanú kapacitu až 500 000 vozidiel ročne. V súčasnoti je však nový hatchback pre Teslu tým najmenej dôležitým modelom. Najprv potrebuje doriešiť sériovú produkciu Tesly 3, budúci rok rozbehnúť výrobu kamiónu Semi a v roku 2020 zas produkciu modelu Y, novej Tesly Roadster a pikapu, od ktorého si sľubuje úspech najmä v USA.

Samozrejme, za predpokladu, že nedôjde k bankrotu spoločnosti, ktorá generuje napriek vyšším ziskom a rastúcemu odbytu stále vyššie finančné straty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hatchback #Tesla #Tesla Hatchback
Články podľa značiek