Cadillac: Donald Trump má novú ‘beštiu‘. Konečne sa vyrovná putinovmu Aurusu

Americký prezident Donald Trump si v tichosti prevzal novú vlajkovú loď Bieleho domu. Štátnická limuzína Cadillac mala premiéru počas jeho návštevy v New Yorku. Bližšie informácie o parametroch sú však prísne stráženým tajomstvom.

29.09.2018 07:00
debata (12)
Americká prezidentská garáž má od polovice... Foto: Cadillac
Cadillac Beast - limuzína Donalda Trumpa Americká prezidentská garáž má od polovice septembra novú vlajkovú loď. Obrnený Cadillac je Donaldovi Trumpovi k dispozícii hneď v niekoľkých exemplároch.

Nový prezidentský Cadillac, prezývaný „Beast“, teda beštia, si mal Donald Trump prevziať už vlani počas svojej januárovej inaugurácie. Nakoniec však na vlajkovú loď flotily Bieleho domu čakal viac ako rok a pol. Takže aj na summite v Helsinkách, kde sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, používal vozidlo, ktoré debutovalo už v roku 2009 počas vymenovania jeho predchodcu Baracka Obamu. Zato Putin dorazil do fínskej metropoly na úplne novom ruskom Auruse Senat, ktorý starú americkú „beštiu“ celkom zatienil. Minimálne rozmermi.

Ruská „nadvláda“ by však už mala byť minulosťou. A to aj napriek tomu, že Biely dom nerobil príchodu novej štátnickej limuzíny žiadnu reklamu. Objavila sa veľmi nenápadne, počas Trumpovej návštevy v New Yorku v polovici septembra. Bližšie technické a balistické informácie sú tajomstvom. „Nová obrnená limuzína pokračuje v dedičstve tajnej služby v poskytovaní najmodernejšej techniky a výkonu v záujme ochrany,“ komentoval nasadenie nového prezidentského Cadillacu hovorca americkej tajnej služby. To je všetko, čo zaznelo na jej adresu.

Predpokladá sa, že spočíva opäť na rámovom podvozku veľkého pikapu Chevrolet Kodiaq, keďže samonosná koncepcia by nemala šancu udržať hmotnosť tohto elegantného tanku. Takže s bežnými Cadillacmi nemá takmer nič spoločné, až na dizajn, inšpirovaný najluxusnejším civilným modelom CT6. Je tiež takmer isté, že okrem strelných zbraní odolá aj mínam a že si so sebou vozí zásobu kyslíku a krvi, ktorá zodpovedá krvnej skupine Donalda Trumpa. Samozrejmosťou by malo byť riadenie na diaľku a možnosť vytvorenia dymovej clony.

Dodajme, že okrem Putina a Trumpa si novú limuzínu Hongqi N501 prevzal tento rok aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Prvýkrát sa s ňou ukázal na aprílovej návšteve Afriky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Cadillac #Donald Trump #prezidentská limuzína
Články podľa značiek