Ford a VW sa spoja. Cieľom je vývoj samoriadiacich áut

Automobilky Volkswagen a Ford oznámili, že jednajú o spoločnom podniku na vývoj autonómnych elektrických áut. Obaja chcú ušetriť.

26.11.2018 16:00
debata
Globálne partnerstvo medzi Fordom a... Foto: Volkswagen
VW - elektrická platforma MEB Globálne partnerstvo medzi Fordom a Volkswagenom by napríklad umožnilo Fordu využívať nemeckú platformu MEB, určenú špeciálne pre elektromobily.

Nie je to celkom nová správa. Ford a Volkswagen už v júni uvažovali o strategickej aliancii. V rámci rozsiahlej spolupráce by oba koncerny, nemecký aj americký, ušetrili milióny dolárov. Obaja partneri to potrebujú. Volkswagen z dôvodu obrovských finančných strát v kauze Dieselgate a Ford v súvislosti s klesajúcimi predajmi viacerých tradičných modelov v Európe aj v USA. O pokroku v spoločných jednaniach by mali nemecký a americký výrobca informovať ešte do konca tohto roku.

Cieľom však nie je vlastnícke prepojenie firiem, ale len spolupráca. Dohoda by podľa finančného riaditeľa Franka Wittera mohla zahŕňať už vyvinutú techniku. Volkswagen sa napríklad nebráni ponúknuť Fordu platformu MEB, vyvinutú špeciálne pre elektrinou poháňané vozidlá. Witter dodáva, že dohoda je možná, zatiaľ však nie uzavretá. Koncernu VW by to umožnilo rozložiť náklady na vývoj architektúry, s ktorou počíta pre 27 modelov štyroch značiek – Škodu, Seat, Audi a VW.

Investície do nových technológií sú extrémne vysoké, len samotný Volkswagen do nich podľa nemeckého Handelsblattu vložil 34 miliárd eur. Množstvo firiem preto kvôli úsporám uzatvára globálne partnerstvá. Napríklad japonská Honda tento mesiac oznámila spoluprácu na vývoji samoriadiacih áut s americkým General Motorsom. Do divízie na výrobu autonómnych vozidiel svojho konkurenta investuje 2,75 miliardy dolárov. Veľkú fúziu čaká pravdepodobne aj koncern FCA (Fiat, Chrysler) s kórejským koncernom Hyundai.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW #elektromobily #autonómne autá
Články podľa značiek