Cosworth vytvoril ten najvýkonnejší motor bez turba. Je pre Aston Martin

Nový hyperšport Aston Martin Valkyrie bude skutočnou beštiou. Fascinuje každým detailom, ale najmä svojím monštruóznym 12-valcovým srdcom. Na rozdiel od konkurentov sa totiž zaobíde bez turbodúchadiel. A to má 1 013 koní!

17.12.2018 18:00
debata (2)
Aston Martin Valkyrie má byť čosi ako F1 na... Foto: Aston-Martin
Aston-Martin Valkyrie Aston Martin Valkyrie má byť čosi ako F1 na značkách. A tak aj vyzerá. Váži len 1 030 kg. To aj vďaka svojmu motoru, ktorý pridáva na váhe len 206 kg.

Hranicu 1 000 konských síl pokorilo už v polovici minulej dekády 16-valcové Bugatti Veyron. Nový Chiron má dokonca 1 500 koní. Dnes sa teda takýto výkon nepovažuje za extrémny. Sú dokonca výkonnejšie stroje, lenže všetky si pomáhajú preplňovaním. O to vzácnejší je projekt Astona Martinu, ktorý sa rozhodol ísť na vec inak. Jeho hyperšport Valkyrie, ktorý sa rodí v spolupráci s tímom F1 Red Bull a Cosworthom, je vybavený 6,5-litrovým 12-valcom bez akéhokoľvek núteného plnenia. A pritom dáva 1 013 koní. Valkyrie tak bude najvýkonnejším superautom s atmosférickým agregátom na svete.

„Najlepšie cestné auto sveta, ktoré dopraje posádke maximálne vzrušenie a emócie, si logicky vyžaduje čistotu a krásu prirodzeného nasávania,“ komentuje projekt Valkyrie Aston Martin. Samozrejme, táto ambícia priniesla množstvo problémov. Pri okruhových vozidlách, ktorých motory sú stavané na malé porcie kilometrov pri vysokom zaťažení a emisie či komfort nehrajú až takú rolu, majú inžinieri voľnejšie ruky. Lenže Aston Martin chcel hneď od začiatku hyperšport s cestnou homologizáciou, kde je prekážok podstatne viac. Motor musí totiž plniť emisné normy, mať dostatočnú životnosť a pracovať kultivovane v širokom spektre. Napríklad aj v mestskej zápche.

Dvanásťvalec pre Aston Martin Valkyrie je... Foto: Cosworth
Aston Martin Valkyrie - motor V12 Cosworth Dvanásťvalec pre Aston Martin Valkyrie je skutočný klenot. Rozdať si to môže s motormi pre F1, ale pritom zvládne aj mestskú zápchu.

Zladenie s týmito nárokmi predĺžilo čas vývoja na dvojnásobok v porovnaní s vývojom motora pre monoposty F1. Výsledok však stojí za to. Agregát s titánovými ojnicami a frézovaným kľukovým hriadeľom dáva maximálnych 745 kW pri extrémnych otáčkach od 10 500 do 11 000 za minútu. Krútiaci moment 740 kulminuje pri 7 000 otáčkach. To však nie je všetko. K slovu prichádza aj elektromotor, ktorý pridá ďalší výkon, takže Valkyrie má v skutočnosti až 842 kW, čo je 1 145 koní. Motor pritom váži len 206 kg. Cosworth tvrdí, že v podstate by mohlo ísť o motor pre F1, ak by FIA povolila atmosférické plnenie.

Aj bez turbodúchadiel či mechanických... Foto: Cosworth
Aston Martin Valkyrie - motor V12 Cosworth Aj bez turbodúchadiel či mechanických kompresorov dokáže tento agregát ponúknuť vyše 1 000 koní. Potom sa však netreba čudovať, že točí až 11 000 otáčok za minútu.

Jeho prevádzka však nebude celkom jednoduchá. Výmena oleja je predpísaná po každých 6 000 a veľký „repas“ po 100 000 kilome­troch. S tým však majitelia akosi rátajú. Veď napríklad preplňovaný motor Projectu One od Mercedesu-AMG musí ísť na generálku už po 50 000 kilometroch. Ak by mali zákazníci s motorom nejaké nečakané problémy, prevádzkový šéf Cosworthu Bruce Wood navrhuje, aby mohla firma zobrať vozidlo do dielne, rozobrať motor, otestovať ho a namontovať späť do auta. To však nie jednoduché. Ak totiž vyberiete z Valkyrie motor, „rozpadne“ sa celé auto. Práve blok motora je centrálnou nosnou štruktúrou tohto extrému. Predná a zadná časť sú k nemu prichytené superpevnými skrutkami.

Finálnu verziu Valkyrie by mal Aston Martin predstaviť ešte do konca roka. Vznikne len 150 exemplárov, ktoré doplní 25-kusová séria určená výlučne pre okruhy. Všetky exempláre sú už dnes beznádejne vypredané. To napriek astronomickej cene 2,5 milióna libier bez dane, čo je približne 2,78 milióna eur. Prví zákazníci si svoj vysnívaný a hriešne drahý hypešport prevezmú v roku 2019.
Aston Martin Valkyrie - motor V12 Cosworth
Aston Martin Valkyrie - motor V12 Cosworth
+8Aston Martin Valkyrie - motor V12 Cosworth

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Red Bull Racing #Cosworth #Aston Martin Valkyrie
Články podľa značiek