Nissan skúma odolnosť laku karosérie v špeciálnom prístroji. Ušetrí polovicu času

Automobiloví výrobcovia venujú pozornosť každému detailu, ktorý vplýva na kvalitu vozidiel. Japonská automobilka Nissan ukázala prístroj, ktorým dokáže simulovať vplyv slnečného žiarenia na lak karosérie.

28.12.2018 07:00
nissan-paint-samples-in-box Foto:
Do prístroja s názvom Xenon Weather-Ometer (XWO) sa naraz vojde až sto vzoriek.
debata
Väčšina zákazníkov pri voľbe konkrétneho modelu uvažuje nad lakom karosérie len z hľadiska farby a jej estetického prínosu k dizajnu automobilu. Podstatná je však aj odolnosť laku, keďže práve ten chráni zväčša kovovú karosériu pred vplyvmi počasia. Dôkazom toho, že producenti áut túto skutočnosť nepodceňujú, je automobilka Nissan, ktorá ukázala špeciálny prístroj na testovanie kvality laku.

V zásade možno povedať, že odolnosť laku sa dá testovať veľmi jednoducho. Vzorku stačí umiestniť pod holé nebo a nechať všetko na prírodu. Ide však o veľmi časovo náročné riešenie. Automobilky v rámci šetrenia nákladov musia testovanie skrátiť na minimum, a preto sa usilujú celý proces urýchliť.

V Nissane dokážu vplyv slnečného žiarenia na lak karosérie otestovať dvakrát rýchlejšie pomocou špeciálneho prístroja. Ten vďaka xenónovej výbojke s výkonom 4 000 wattov svieti na vzorky laku dvadsaťštyri hodín denne. Do prístroja s názvom Xenon Weather-Ometer (XWO) sa naraz vojde až sto vzoriek.

Xenónová výbojka má výkon 4 000 wattov. Foto: Nissan
nissan-paint-samples Xenónová výbojka má výkon 4 000 wattov.

Výbojka emituje UV žiarenie s rovnakou vlnovou dĺžkou ako slnko, pričom stojan na vzorky sa pomaly otáča a tým simuluje rotáciu Zeme. Zariadenie nachádzajúce sa vo výskumnom centre Nissanu neďaleko Detroitu v americkom štáte Michigan však nedokáže napodobniť iné prírodné javy pôsobiace na lak automobilu. Vplyv vody, vetra, morskej soli alebo prachu je tak nutné otestovať inými prístrojmi.

Testovanie podstupujú aj materiály tvoriace... Foto: Nissan
nissan-sun-box-control Testovanie podstupujú aj materiály tvoriace palubnú dosku či čalúnenie sedadiel.

Keďže však slnečné žiarenie preniká aj do interiéru vozidla, testovanie podstupujú aj materiály tvoriace palubnú dosku či čalúnenie sedadiel. Aj ony musia byť schopné odolať veľkým dávkam slnečného žiarenia. V tomto prípade je prínos prístroja skutočne významný, keďže interiérové materiály nie sú vystavované ostatným poveternostným vplyvom, a tak skrátenie času testovania o polovicu ušetrí nemalé finančné prostriedky.

Prístroj na test odolnosti laku karosérie.
Prístroj na test odolnosti laku karosérie.
+1Prístroj na test odolnosti laku karosérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #testovanie #UV žiarenie #prístroj #lak karosérie #Xenon Weather-Ometer
Články podľa značiek