Nórsko má rekord v predaji elektromobilov. Je ich skoro tretina!

Takmer každé tretie nové predané auto v Nórsku bolo vlani na elektrický pohon. Spolu s plug-in hybridmi dosiahli ekologické autá v tejto krajine ešte väčší podiel.

07.01.2019 17:00
debata (3)
Najpredávanejším autom v Nórsku bol vlani... Foto: Nissan
Nissan Leaf Najpredávanejším autom v Nórsku bol vlani elektrický Nissan Leaf. V iných európskych krajinách je takýto výsledok zatiaľ len fikciou.

Nórsko, najväčší producent ropy v Európe, je lídrom v oblasti elektromobility. Do roku 2025 chce úplne skoncovať s predajom áut so spaľovacími motormi. A myslí to vážne, čo potvrdzujú aj vlaňajšie odbytové čísla. Hoci sa celkový predaj áut vlani podľa nórskeho dopravného zväzu znížil o 6,8 percenta, na 147 929 kusov, podiel čistých elektromobilov stúpol v tejto krajine až na 31,2 %. Ešte v roku 2013 mali pritom elektromobily podiel len 5,5 %.

Predaj elektrických áut sa tak zvýšil v porovnaní s rokom 2017 o 40 %, na 46 092 kusov. Naopak, registrácie áut s naftovým motorom padli o 28 a benzínových o 17 percent. O 20 % klesol aj predaj hybridov, ktoré nie je možné zapojiť do zásuvky. Najpredávanejším autom bol vlani v Nórsku Nissan Leaf. Záujem Nórov o elektrické autá pramení z podpory ich predaja zo strany vlády, ktorá elektromobily oslobodzuje prakticky od všetkých daní.

Ich majiteľom tiež ponúka napríklad bezplatné parkovanie, dobíjanie zadarmo či možnosť používať jazdné prúdy pre verejnú dopravu. Najnovšie údaje posilňujú pozíciu Nórska ako globálneho lídra v predaji elektrických áut na obyvateľa. Paradoxne, táto krajina je najväčším producentom ropy a plynu v západnej Európe. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorá zahrňuje medzi elektromobily aj „zástrčkové“ plug-in hybridy, bol v roku 2017 podiel týchto áut v Nórsku na celkovom predaji až 39 %.

Druhé miesto v rebríčku patrí Islandu s podielom 12 % a tretie Švédsku s podielom šesť percent. V Číne si elektrické autá odhryzli len 2,2 % a v USA len 1,2 percenta z registrácií nových áut.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #elektromobily
Články podľa značiek