Suzuki a Toyota sa dohodli. Vymenia si hybridy a motory

Po neúspešnom partnerstve s Volkswagenom našlo Suzuki nového partnera v Toyote. Obe spoločnosti chcú do spolupráce vniesť to najlepšie, čo majú. Toyota hybridné technológie a Suzuki zas motory pre kompaktné modely.

29.03.2019 16:00
debata
Toyota a Suzuki budú spolupracovať na globálnej... Foto: Toyota, Suzuki
Toyota - Suzuki Toyota a Suzuki budú spolupracovať na globálnej úrovni. Nielen v Indii či v Európe, ale aj v Afrike.

O partnerstve Toyoty a Suzuki sme počuli už vo februári 2017, keď obe spoločnosti uzavreli memorandum o spolupráci. Odvtedy sa veci pohli dopredu a partneri teraz konkretizujú, o čo pôjde. Toyota sprístupní Suzuki svoje hybridné technológie, a to na globálnej úrovni. Teda nielen v Číne či v Indii, ale aj v Európe. K tomu pridá dodávky komponentov vozidiel postavených na platforme TNGA. Zatiaľ však nie je známe, ktoré modely Suzuki ich využijú. Malo by však ísť napríklad o komponenty Toyoty RAV4 a novej Corolly Touring Sports.

Suzuki zas dodá Toyote platformy a technológiu maloobjemových motorov, pravdepodobne preplňovaných 3-valcov BoosterJet, pre kompaktné autá. Toyota si ich bude vyrábať vo svoje poľskej motorárni vo Walbrzychu sama. Toyota tiež využije silné postavenie Suzuki na indickom trhu. Suzuki dodá Toyote komponenty z modelov Ciaz a Ertiga a tiež jej pomôže s vývojom kompaktného MPV pre tamojší trh. Toyota poskytne Suzuki opäť hybridné pohony pre indické modely a od roku 2022 zabezpečí výrobu Vitary Brezza.

„Prostredníctvom dohody sa tešíme na širšie využívanie našich hybridných technológií, a to nielen v Indii a Európe, ale na celom svete. Zároveň veríme, že rozšírenie partnerstva so Suzuki, od vzájomných dodávok vozidiel a hnacích sústav až po oblasť vývoja a výroby, nám vytvorí konkurenčnú výhodu,“ povedal Akio Toyoda, prezident Toyoty. „Som rád, že naše partnerstvo získalo globálny charakter a vzťahuje sa tiež na Európu a Afriku. Oceňujem najmä ponuku Toyoty, ktorá obsahuje možnosť používať jej hybridné technológie,“ zdôraznil Osamu Suzuki, predseda predstavenstva Suzuki.

Dodajme, že Toyota už spolupracuje s francúzskym koncernom PSA ale aj koncernom BMW a tiež s japonským Subaru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Suzuki
Články podľa značiek