Muskov ‘Starman‘ už obletel Slnko. A bude pokračovať milióny rokov

Žiadne iné auto sveta neprešlo takú vzdialenosť a nedosiahlo takú rýchlosť ako Tesla Roadster, ktorú kedysi vlastnil sám šéf automobilky Elon Musk. Dôvodom je, že sa pohybuje vo vesmíre.

26.08.2019 16:00
debata (7)
Prvý oblet Slnka trval do vesmíru vystrelenému... Foto: Tesla
Tesla Roadster - Starman Prvý oblet Slnka trval do vesmíru vystrelenému červenému roadsteru 557 pozemských dní. Na obežnej dráhe ostane ešte milióny rokov, kým ho nestiahne gravitácia Venuše alebo Zeme. Starman má teda pred sebou stále dlhú cestu.
Vlani, 6. februára, odštartovala do vesmíru na svoj prvý testovací let mohutná raketa Falcon Heavy spoločnosti SpaceX. A keďže tá patrí do portfólia vizionára Elona Muska, podobne ako automobilka Tesla, vyniesla do nekonečných diaľav ako testovací náklad, červený elektromobil Tesla Roadster aj s figurínou vesmírneho jazdca v skafandri. Odvtedy uplynulo viac ako 560 dní, čo stačilo „Starmanovi“ na prvý oblet Slnka. Informovala o tom stránka whereisroadster­.com, ktorá sleduje pohyb tohto pre vesmír veľmi netypického telesa.

Oblet sa mal uskutočniť koncom minulého týždňa. Podľa prepočtov na to malo totiž Tesle Roadster stačiť 557 pozemských dní. Stránka tiež zverejňuje ďalšie údaje o lete a dáva ich do kontextu s naším svetom. A tak sa dozvedáme nielen to, že „Starman“ letí rýchlosťou 31 800 km/h a že preletel viac ako 1 240 500 000 km, ale aj to, že tým mnohonásobne prekročil záručný limit na 58 000 km, alebo že vzhľadom na minuté palivo pri štarte dosiahol priemernú spotrebu len 0,038 litra na 100 km a stále klesá.

Vzdialenosť, ktorú Tesla preletela sa rovná približne 34-násobku dĺžky všetkých ciest na našej planéte. Aby sme mohli tento drobný objekt vo vesmíre zahliadnuť, potrebovali by sme ďalekohľad s priemerom zrkadla 25,7 metra, aj to len pri ideálnych podmienkach. K bonus informácií stránky whereisroadster.com patrí počítadlo prehratí skladby Space Oddity, ktorá sa prenášala z audiosystému do helmy Starmana. Malo by to byť približne 152 900– krát. Samozrejme, že za predpokladu dostatočnej zásoby energie v akumulátoroch tohto elektromobilu. Tie sú už ale beznádejne vybité.

Muskov roadster s vesmírnym jazdcom obletí Slnko ešte mnoho ráz. Vlaňajšia štúdia modelujúca obežnú dráhu prepočítala, že vozidlo v niekoľkých budúcich desiatkach miliónov rokov nakoniec narazí do Venuše alebo do Zeme. Ak by sa tak aj stalo, vozidlo nadobro zhorí v atmosfére našej planéty. Teda, ak ešte nejakú bude za milióny rokov ďalšej ľudskej aktivity mať.
Tesla Roadster - Starman
Tesla Roadster - Starman
+14Tesla Roadster - Starman

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Roadster
Články podľa značiek