Drzosť kamionistov v kolóne: Na diaľnici D1 blokovali hasičov aj sanitku!

Je jasne vidieť, že ani maják s autami v kolóne nepohol. Záchranári sa ťažko predierali pomedzi vozidlá na diaľnici D1 pri Brne. Najväčšie komplikácie robili profesionálni vodiči na nákladných autách.

27.09.2019 15:59
debata (15)

VIDEO: Zažili ste už situáciu, kedy ste v kolóne museli vytvoriť uličku pre záchranárov, hasičov či políciu? Pozrite si, ako sa tieto zložky musia predierať kolónou a ako im to sťažujú drzí vodiči kamiónov.

Video

Záchranári poukazujú na ťažkú priechodnosť diaľnice D1. V utorok 24. septembra na mieste nehody ošetrila záchranná služba juhomoravského kraja mladého muža a s podozrením na ťažké zranenie ho transportovali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice Brno. „Ani cesta späť však nebola bezproblémová. Záber je z našej sanitky, ako sa spoločne s hasičmi k nehode ,prebíjame‘. Zbytočne sme strácali drahocenný čas,“ opísali situáciu záchranári na sociálnej sieti.

Ako správne vytvoriť uličku na diaľnici alebo rýchlostnej komunikácii? Pomôže vám vaša pravá ruka. Palec znázorňuje rýchly pruh pri zvodidlách, všetky ostatné prsty predstavujú ostatné pruhy. Záchranná ulička je priestor medzi palcom a ukazovákom. Vodič v rýchlom pruhu by sa mal vždy tlačiť na ľavú stranu vozovky a ostatní doprava. Ľavý pruh na diaľnici nie je určený pre kamióny, ktoré toto pravidlo pravidelne porušujú aj na Slovensku.

„Uličku je potrebné vytvárať už vo chvíli, keď vzniká kolóna a nie, keď idú vozidlá integrovaného záchranného systému. To už môže byť neskoro, pretože nebude kam uhnúť,“ dodali na záver záchranári.

Na Slovensku vláda takisto prijala v zákone zavedenie tzv. záchranárskej uličky pre sanitky a iné záchranárske vozidlá na diaľniciach. Nevytvorenie tejto uličky bude postihované 99 eurami a v prípade takzvaného „nalepenia sa“ na vozidlo záchrannej služby až 300 eurami.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #záchranná akcia #záchranná ulička
Články podľa značiek